• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 30.000 posjetilaca za godinu dana: "SAVREMENU UMJETNOST ČINIMO VIDLJIVIJOM"

Autor Dragana Božić

Novu izlagačku godinu Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske započeće izložbom koja ima veliki značaj za ovu ustanovu, a na kojoj će biti predstavljen novi vizuelni identitet Muzeja.

 Srn2024-1-26_85846_0.jpg Izvor: Srna

Više od 30.000 posjetilaca za godinu dana razlog je da Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nastavi i u ovoj godini da više i bolje realizuje zanimljive projekte koji će privući publiku i savremenu umjetnost učiniti vidljivijom i razumljivijom, rekla je direktor Muzeja Sarita Vujković.

Vujkovićeva je istakla da sve veći broj posjetilaca Muzeja ukazuje na to da publika želi inovativne sadržaje i kvalitetan program koji ne zaostaje za ustanovama te vrste u regionu.

"Upravo programi koji se realizuju u Muzeju nude priliku, prije svega mladim ljudima, da steknu znanje, ali i da dobiju novu perspektivu kroz susret sa savremenom umjetnošću. Ovo su ideje i vizije koje pratimo, nastojeći da popularišemo Muzej, koji uvijek dostiže nove granice", navela je Vujkovićeva u intervjuu Srni.

VAŽNA AFIRMACIJA DOMAĆIH MLADIH UMJETNIKA

Ona je istakla da će Muzej i ove godine biti okrenut mladim domaćim umjetnicima i njihovoj afirmaciji, i to posredstvom posebno zanimljivog projekta "Novo doba", u čijem su fokusu ekologija i njeni uticaji na savremeni kontekst.

"Projekat je inicirala naša institucija, a realizuje se u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Galerijom `Božidar Jakac` iz Kostanjevice na Krki", napomenula je Vujkovićeva.

Ona je pojasnila da je riječ o inovativnom projektu koji u fokusu ima afirmaciju umjetnika mlađe generacije, predstavnika domaće savremene umjetničke scene.

"Izložba će, osim Banjaluke, biti priređena u Srbiji i Sloveniji, a tokom trajanja izložbe predviđen je i niz pratećih programa koji će uključivati različite radionice i predavanja, a koji će se realizovati s ciljem angažovanja publike mlađe generacije", ukazala je Vujkovićeva.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

POČETAK GODINE OBILJEŽIĆE NOVI VIZUELNI IDENTITET MUZEJA

Ona je rekla i da će izlagačku novu godinu Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske započeti izložbom koja ima veliki značaj za ovu ustanovu, a na kojoj će biti predstavljen novi vizuelni identitet Muzeja.

Izložba je rezultat trogodišnjeg međunarodnog projekta /ReCulture: Re-branding of Cultural Institutions in Western Balkans/ koji se realizuje u okviru programa "Kreativne Evrope", a čiji je jedan od ciljeva podsticanje modernizacije institucija kulture na Balkanu redizajnom vizuelnih identiteta.

"Na ovaj način smo nastojali da dobijamo drugačiju i moderniju sliku naše institucije koja nam daje mogućnost još veće vidljivosti i prepoznatljivosti", navela je Vujkovićeva.

Ona je najavila da je u ovoj godini, među značajnijim projektima, planirana i velika retrospektiva Vladimira Veličkovića, umjetnika koji je jedan od velikana srpske umjetnosti 20. vijeka.

"Njena realizacija planirana je u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, Muzejom grada Beograda i porodicom Veličković, a na njoj će biti predstavljene sve razvojne faze ovog eminentnog umjetnika", napomenula je Vujkovićeva.

Da bi se razumjela savremena umjetnost, ukazala je ona, potrebno je razumjeti kontekst i okolnosti u kojima nastaje.

"Živimo u dinamičnom i izazovnom vremenu, te je i umjetnički izraz tog vremena takav. Cilj našeg Muzeja jeste da savremenu umjetnost učini jasnom i pristupačnom, da na taj način srušimo barijere koje često postoje između savremene umjetnosti i publike", istakla je Vujkovićeva.

Ona je napomenula da se umjetnost stalno mijenja, prateći vrijeme u kome nastaje, te da je današnja umjetnost mnogo više značenjska u odnosu na ranije epohe, odnosno umjetnici su mnogo jasniji i direktniji u želji da utiču na društvo u kome stvaraju.

PROŠLA GODINA IZUZETNO USPJEŠNA

Vujkovićeva je ocijenila da je prošla godina za Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske bila izuzetno uspješna, te da je realizovan niz izložbi, zbog kojih je Uprava ove ustanove ponosna.

"Publika u našem Muzeju bila je brojna, izložbe su imale i izuzetnu pažnju javnosti, što je svakako uticalo na naš rad i posjećenost", rekla je Vujkovićeva.

Prošla godina je započela izložbom profesora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, sa kojom je obilježeno 25 godina od njenog osnivanja, te je tom prilikom potpisan i Sporazum o osnivanju nastavno-naučne i istraživačke baze u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

"To predstavlja osnov za dugoročni razvoj i saradnju između Univerziteta u Banjaluci, Akademije umjetnosti i naše institucije", dodala je Vujkovićeva.

IZLOŽBU DJELA NADEŽDE PETROVIĆ VIDJELO 14.000 POSJETILACA

Jedna od izložbi koja je obilježila prošlu godinu bila je i reprezentativna izložba djela Nadežde Petrović "Modernost i nacija", organizovana povodom 150 godina od rođenja ove najznačajnije srpske slikarke, koja je proglašena nacionalnim herojem.

"Ova izložba je izazvala veliko interesovanje publike, te smo od u periodu od kraja jula do kraja septembra zabilježili više od 14.000 posjetilaca, što ukazuje da publika ima veliko poštovanje prema radu Petrovićeve. Organizovano je i više stručnih vođenja, kao i nekoliko radionica za djecu", rekla je Vujkovićeva.

Ona je napomenula da je izložba ostvarena u saradnji sa dugogodišnjim prijateljima i partnerima Narodnim muzejem Srbije, Muzejom savremene umetnosti u Beogradu i Galerijom "Nadežda Petrović" iz Čačka.

"Osim ove izuzetne izložbe, spomenula bih i saradnju sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine koja je rezultirala izložbom jednog od najznačajnijih srpskih konceptualnih umjetnika Raše Todosijevića", navela je Vujkovićeva.

Važno je, napomenula je ona, da nisu bili zapostavljeni domaći umjetnici, te da su u Muzeju priređene izložbe Mladena Bundala, umjetnika mlađe generacije koji je završio Akademiju umjetnosti u Banjaluci, i fotografa Drage Vejnovića, profesora na Akademiji.

"Moram da istaknem da smo i kao izdavač započeli posebna izdanja umjetničkih knjiga, te smo tom prilikom izdali i promovisali knjige umjetnika Nenada Maleševića i Mladena Bundala", rekla je Vujkovićeva.

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBI BIO VEOMA BOGAT

Ona je izrazila zadovoljstvo jer je prateći program svih izložbi bio izuzetno bogat u vidu radionica, kustoskih vođenja i promocija.

"Imali smo priliku i da sarađujemo sa gradovima u Republici Srpskoj sa posebnim naglaskom na grad Trebinje, njihovim Kulturnim centrom i Muzejom Hercegovine. Nadam se da će se i u narednoj godini ta saradnja nastaviti i da ćemo naš zajednički rad učvrstiti gradeći jaku kulturnu i umjetničku mrežu", rekla je Vujkovićeva. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop