• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Jablan' i 'Jazavac' strip heroji

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Strip crtači Predrag Ikonić i Milan Mladić predstavili su Kočićeve junake kroz formu strip umjetnosti u albumu koji nosi naziv „Stripovijetke“. Tako su 'Jablan' i 'Jazavac' postali strip heroji...

 Stripovijetke po djelima Petra Kočića Izvor: Predrag Ikonić za Mondo.ba

 Na 60 strana u tvrdokoričenom izdanju B5 formata, sa pet Kočićevih priča: “Jablan”, “Kroz maglu”, “Jazavac pred sudom”,  “Mrgud” i “Grob slatke duše” ova dva crtača uspjela su oživjeti Kočićeve junake, ali na malo drugačiji način.

"Stripovijetke" su realizovane u saradnji sa “Devetom dimenzijom”- udruženjem ljubitelja i poštovalaca stripa RS, a crtači ovog nadasve zanimljivog stripa su Predrag Ikonić i Milan Mladić koji je ujedno i autor naslovne strane. Moramo priznati da je Milanov 'Jazavac' baš onakav kakvog smo ga zamišljali godinama.

„Prvobitna ideja je nastala u Udruženju strip autora i obožavalaca Republike Srpske „Deveta dimenzija“, kada je predsjednik Zoran Pejić predložio Narodnoj biblioteci svoje namjere da određene pripovjetke Petra Kočića predstavi u formi stripa“, kaže Mladić.

Mladić i Ikonić „podijelili“ su posao pa je 'Jazavac pred sudom' zajednički rad, dok je Mladić sam crtao 'Jablana' i 'Kroz maglu'.

„Predrag i ja smo tu prvu pripovijetku podijelili, tako da je on crtao prvih deset strana a ja drugih deset. 'Jablan' i 'Kroz maglu' sam radio sam i u koloru“, istakao je Mladić naglasivši da je on i autor naslovne strane.

Izvor: Predrag Ikonić za Mondo.ba

Zašto baš Petar Kočić i otkud “Stripovijetke”…

“Nazivu „Stripovijetke“ lično sam kumovao i to je bio radni naziv naše grupe dok smo radili crtež i adaptaciju, a izdavaču se toliko svidio pa je i kompletno izdanje odštampano pod ovim imenom”, kaže Predrag Ikonić i dodaje da je Petar Kočić bio logičan izbor .

“Petar Kočić je bio logičan izbor za našu prvu saradnju, a nadam se da će ih biti još. Kočić je veliko ime srpske i svjetske književnosti, a crtajući njegova djela i ponovo ih iščitavajući vidio sam koliko je on i dan danas aktuelan i kako su akteri njegovih priča ljudi iz naše svakodnevnice pa i mi sami. Iste sudbine samo drugo vrijeme”, priča Ikonić.

Da je bio izazov djela Petra Kočića pretočiti u strip, saglasni su i Mladić i Ikonić, ali kako ističu bilo je i veliko zadovoljstvo.

“Različite su pripovjetke i različita je poruka, kao i forma. 'Jazavac' je pisan za potrebe pozorišta tako da je bilo malo nezgodnije adaptirati za potrebe strip izražaja, dok 'Kroz maglu' je više vrsta lirske proze i trebalo je malo truda da se pretoči u jezik stripa”, rekao je Mladić za naš portal.

Ikonić ističe da je uvijek nezgodno prebacivati neka djela iz jedne u drugu granu umjetnosti.

“Obično ljubitelji one izvorne umjetnosti gdje je to djelo i zaživjelo budu razočarani. Milan i ja smo se trudili da Kočića prenesemo što vjernije, da oživimo njegove likove, poštujući istovremeno sve pisane i nepisane zakone stripa. Koliko smo uspjeli, na javnosti je da ocijeni”, naglasio je Ikonić.

"Stripovijetke" su svoju premijeru doživjele u Rusiji, a kako nam je rekao Ikonić tražio se primjerak više.

Izvor: Predrag Ikonić za Mondo.ba

Ikonić i Mladić se takođe bore da popularizuju strip na našim prostorima, jer kako kažu situacija na tržištu je mnogo drugačija u odnosu na vrijeme bivše Jugoslavije.

“Kad uporedimo tržište bivše Jugoslavije, to je bilo veliko plodno tlo za stripove. Sada je tržiše manje i prilično je zamrlo, ali mi smo zaljubljenici u strip od dječačkih dana i trudimo se da oživimo I popularizujemo strip. Organizujemo i školice stripa, u našem časopisu ‘Parabellum’ ima odjeljak koji se odnosi na dječije radove. Organizujemo razna druženja i smotre, a u oktobru je planiran i Salon stripa u Banjaluci kada će biti predstavljena sva naša izdanja pa i "Stripovjetke”, rekao je Mladić i otkrio nam da bismo uskoro mogli vidjeti i strip po pričama Branka Ćopića.

„Mi ne znamo koliko je to „dovoljno“, da li je to 100, 1000 ili 10000 ljubitelja, ali je dobra stvar da ako mi ovim izdanjem nekoga novog privučemo pa da nakon „Stripovijetki“ odluči da pročita još neki strip”, dodao je Ikonić.

"Stripovijetke" ćete moći vidjeti i na Z.E.T. festivalu u Šipovu, a trenutno ih možete kupiti na FB profilu Zoran Pejić, u antikvarnici Ramajana,, na kiosku kod San Rema ili na štandu Igora Preradovića u TC Zenit.  

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop