Kultura

"Šta bi bio život da nema riječi": Otvoren Sajam knjiga u Beogradu

Autor Vesna Kerkez

Republika Srpska se predstavlja sa 134 naslova na 47 promocija

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, a tokom devet sajamskih dana predstaviće se više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, izdavača i pisaca, među kojima i iz Republike Srpske.

Sajam, koji je ove godine organizovan pod sloganom "Riječ je slobodna", otvorila je Milena Marković, nagrađivana pjesnikinja, dramski pisac i scenarista, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

"Šta bi bio život da nema riječi, ne bi ga bilo. Šta bio bilo od svih nas kad ne bi bilo priče, ne bismo postojali", rekla je Markovićeva.

Prisjetivši se djetinjstva i susreta sa knjigama ona je navela da joj je majka govorila da knjige idu na sajam knjiga "da spavaju pod kupolom".

"Ovo je mjesto gdje žive pisci. Oni će napisati priče zbog kojih ćemo svi da opstanemo i porastemo. Čitajte knjige", poručila je Markovićeva.

Otvaranju su prisustvovali ministri u Vladi Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, informisanja Dejan Ristić, kulture Nikola Selaković, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i proslavljeni pisac i režiser Emir Kusturica.

Na otvaranju se u ime Kube, zemlje počasnog gosta, obratio Migel Barnet, pripovjedač, pjesnik i antropolog koji je za veliki broj knjiga, pjesama i hronika odlikovan nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama.

Na Sajmu se Republika Srpska predstavlja sa 134 naslova na 47 promocija, a nastup Srpske svečano će biti otvoren u ponedjeljak, 21. oktobra, u 12.00 časova u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

Na Sajmu će se predstaviti izdavači iz BiH, Bjelorusije, Grčke, Italije, Irana, Konga, Maroka, Njemačke, Rumunije, Rusije, Tunisa, Turske, prvi put Ukrajine, te Hrvatske i Crne Gore, a među poznatijIm gostima sajma su Toni Parsons iz Velike Britanije, Nataša Rogelja iz Slovenije i David Unger /Gvatemala, SAD/.

Najveći domaći, kao i brojni strani izdavači i pisci biće predstavljeni na sajmu na kojem će posjetioci moći da kupe knjige po sajamskim cijenama i da prisustvuju promocijama knjiga i tribinama sa različitim temama.

U okviru 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade, i to Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dječija knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore i regiona na srpskom jeziku, Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada "Bogdan Kršić" za najljepšu knjigu, Nagrada za najljepšu dječiju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Biće održane različite programske cjeline - "Hiljadu zašto" sa književnosti za djecu i mlade, "Pjesme sunca" posvećena poeziji, "Atlas opasan nebom", gdje će se predstaviti srpski pisci i gosti iz inostranstva, te cjelina "Sumnjivo lice" posvećena problemskim temama od književnosti do zloupotreba vještačke inteligencije u prevođenju ili interneta u plasmanu književne kritike.

Na Sajmu će u četvrtak, 24. oktobra, tradicionalno biti održan Školski dan namijenjen organizovanim posjetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora, kao i Porodični dan u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. oktobra.

Uporedo će na Beogradskom sajmu biti održan i 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Radno vrijeme sajma knjiga je od 10.00 do 20.00 časova, ulaznice koštaju 250 dinara za grupne posjete, pojedinačna ulaznica je 350 dinara, ulaznica za porodični dan je 1.000 dinara, a za sve sajamske dane 2.000 dinara.

(Srna)