Ljubav

4 najčešća razloga zbog kojih se čak i srećni parovi svađaju tokom praznika: Terapeutkinja otkriva kako da ih izbjegnete

Autor Dragana Božić

Ne dozvolite da vam ove nesuglasice pokvare Novu godinu i Božić!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Bohdana Smiian

Nova 2021. godina po mnogo čemu neće biti standardna, barem kada su u pitanju proslave, putovanja ili dragi ljudi iz inostranstva koje smo navikli da vidimo tokom praznika.

Praznici kod nekih bude euforiju, kod nekih mračnija osjećanja, ali često u parovima bude želju da istjeraju stvari na čistac.

Terapeutkinja je otkrila četiri najčešća razloga za svađu tokom praznika!

1. Različiti planovi

Vi možda želite da ostanete kod kuće, a partner da odete negdje. Možda ste istovremeno isplanirali posjetu porodicama i sada ne možete da se dogovorite šta ćete zapravo raditi.

"Način da riješite ovaj problem, kao i svaki drugi, je da komunicirate. Sjedite i recite jedno drugome zbog čega vam je ovo pitanje važno. Na kraju zajedno pronađite kompromis", kaže dr Ketrin Hartlajn, psihijatar i terapeutkinja za parove.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/nd3000

Ona predlaže i opciju u kojoj, ako baš ne možete da se dogovorite, najveći dio dana provedete odvojeno, a onda uveče napravite praznik za vas dvoje.

2. Trošenje novca

Finansijske brige su među najčešćim razlozima nesuglasica i kada nisu praznici, ali zbog kupovine poklona i svođenja računa za cijelu godinu, naročito su u fokusu u decembru.

Izvor: Guliver/Getty images Plus/iStock/gpointstudio

"Rješenje je pravljenje budžeta prije praznika i striktno pridržavanje dogovora. Takođe savjetujem da za sve poklone i druge troškove spremite iznos budžeta u gotovini. Na taj način, izbjeći ćete da vas 'povuče' šoping i da zadužite karticu", rekla je dr Hartlajn.

3. Razdvojenost

Zbog obaveza na poslu, ali i "jurcanja" zbog praznika, partneri će češće biti razdvojeni i smetaće im što mnoge stvari ne rade zajedno.

"Odvojite jedan dan samo za vas dvoje, zaboravite na sve što vas tišti i radite nešto što vam je inače zabavno. Ako je moguće, ugasite i mobilne telefone da vam ne bi odvlačili pažnju", rekla je ona.

4. Praznici otkrivaju probleme koji se kriju tokom godine

Kada stignu slobodni dani, možda će "na naplatu" stići i nešto što vas je mučilo tokom čitave godine, ali u haosu oko obaveza niste stigli time da se pozabavite. Neka praznici budu trenutak kada ćete riješiti probleme, ponovo pronaći bliskost i strast i u Novu godinu ući snažniji nego ikada!

Izvor: Guliver/Getty Images/Mkovalevskaya

"Ako ste se udaljili, posvetite ponovo vrijeme svojoj vezi. Napravite lijepu večeru, prošetajte zajedno, gledajte film koji oboje volite... Naravno, i vođenje ljubavi je opcija. Ali je važno da održite bliskost i intimnost", rekla je ona.