Putovanja

Žito zlata vrijedno: Sve tajne Žitnog trga u Sremskoj Mitrovici

Autor Dragana Božić

Šta se nalazi kad se zagrebe po površini ovog istorijskog područja...

Izvor: MONDO

Kada je jedan grad star preko 7.000 godina, kao što je to slučaj sa Sremskom Mitrovicom, teško je čak i najmanje zagrebati neku ulicu, zelenu površinu ili jedan od gradskih trgova, a da ispod njihove površine ne nađete i važan dio istorije. Takav je slučaj bio i sa Žitnim trgom, jednim od najstarijih gradskih dijelova.

Trg u zapadnom dijelu centra grada nalazi se nedaleko od Save i Mosta Sv. Irineja. Zajedno sa okolnim ulicama čini prostornu kulturno-istorijsku cjelinu od nemjerljivog značaja ne samo za grad, već i za cijelu Srbiju. Izgled trga potiče iz turskog vremena, tačnije iz 17. vijeka, što je lako uočiti po njegovom trougaonom obliku nepravilnih strana i postepenom prelasku u ulice oko njega. I ostale ulice u njegovoj blizini takođe imaju ostatke turskog naslijeđa - krivudave su i uske, sa slijepim sokacima i prolazima.

Ovo mjesto je do prije nekoliko decenija bilo poznato kao stara tuska pijaca. Međutim, kada je Trg raskopan zbog rekonstrukcije, ispod turskih ostataka pronađeni su oni mnogo stariji i značajniji - ostaci starorimskog Sirmijuma. Daljim ispitivanjem utvrđeno je da je u to vrijeme ovo bio trgovački dio grada i od velikog značaja za cijeli Sirmijum.

Sirmijum je krajem III i početkom IV vijeka, u periodu tetrahije, bio jedna od prijestonica velikog i moćnog Rimskog carstva. O značaju Sirmijuma svjedoče brojni stari zapisi, ali i broj svjetskih turista koji današnju Sremsku Mitrovicu posjećuju upravo zbog njene slavne istorije. Iz istih spisa čuvenih rimskih istoričara saznajemo i o značaju Žitne pijace za starorimski grad.

Izvor: MONDO

Na Žitnoj pijaci bila su vrijedna stovarišta žita, opasana masivnim bedemima, jer je čuvala nešto što je po važnosti bilo odmah iza bezbjednosti cara i dvora - žitarice. Možda danas zvuči čudno, ali žitarice u u Starom Rimu bile vrijedne kao i zlato, a stanovništvo ih je koristilo kao valutu za plaćanje poreza. Tako skupljene žitarice dalje bi se slale carskim službenicima i vojnim posadama u regionu. Detaljnim istraživanjem lokaliteta 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka na ovom mjestu su pronađeni ostaci bedema i žitnica, ili horeum, sa dva velika stovarišta žita.

Radovi na rekonstrukciji Žitnog trga završeni su 2018. godine, tako da danas u sred grada možete da vidite vrijedne iskopine i za djelić sekunde oživite neka prastara vremena. Možda slučajno ili ne, pak ovaj dio grada i danas je poznat kao trgovački pa, u duhu starih Rimljana, ne propustite i da pazarite nešto na ovom više milenijuma starom mjestu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Stavovi iznijeti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva

(Mondo)