REPORTAŽA

Najmisterioznija planina u Srbiji: Napušteni rudnik krije jezivu priču, stranci je posjećuju zbog vanzemaljaca

Autor Dejan Katalina

Za Rtanj se vezuju bizarne legende - od toga da je planinu sagradila drevna civilizacija, preko one da se unutar nje nalazi vanzemaljska baza, do magnetnog polja, toliko jakog da pomjera satelite za par stepeni

Izvor: Shutterstock

Na Rtnju, planini u Zaječarskom okrugu, udaljenoj oko 235 kilometara od Beograda, prvi put sam bio početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, sa školskom ekskurzijom. Obično smo odlazili na Divčibare, ali te godine je, iz nekog razloga, izbor pao na ovu planinu koja se tada nije nalazila na mapi mjesta koja bi trebalo posjetiti. Što se nije promijenilo ni decenijama kasnije.

Ova ekskurzija, kao i sam Rtanj, ostala mi je u pomalo sablasnom sjećanju. Odmaralište, sklepano u jednoj od napuštenih upravnih zgrada starog rudnika, bilo je neugledno, a okolo uopšte nije bilo ljudi, pa se činilo kao da se nalazimo na nekom napuštenom mjestu nakon misteriozne katastrofe koja je potamanila sve žitelje, ostavljajući prazne kuće i ostale okolne objekte. Sličan utisak sam imao i kada sam kasnije gledao fotografije posjetilaca Černobilja. Fantomsko mjesto, što bi se reklo. Stalno su nas upozoravali da pazimo gdje se krećemo, jer na ovoj planini ima zmija i neke su vrlo otrovne. Tako je ova ekskurzija počela malo da liči i na rijalitije u kojima se čovek bori da preživi u nemilosrdnoj prirodi.

Izvor: Shutterstock

U međuvremenu, Rtanj je dospio i do interneta, gdje je na raznim sajtovima, u svakojakim tekstovima, proglašen najmisteriznijom srpskom planinom. Iskopane su mnoge bizarne legende vezane za njega od toga da je planinu sagradila drevna civilizacija preko toga da se unutar nje nalazi vanzemaljska baza do toga da je magnetno polje toliko jako da pomjera satelite za par stepeni.

Nedavno sam posjetio Rtanj i pokušao da pronađem bilo kakvu konekciju sa nekim od ovih mitova. Evo šta sam uspio da pronađem.

NAPUŠTENI RUDNIK

Priča o napuštenom rudniku je prava porodična odiseja, od koje bi mogla da se napravi odlična serija. Nemamo sada prostora da se podrobnije njom pozabavimo, ali možemo u kratkim crtama.

Izvor: Shutterstock

Jevrej iz Moravije Samuel Minh, koji se nastanio u Paraćinu i pokrenuo uspješnu fabriku za proizvodnju tekstila kraje devetanestog vijeka, na nagovor sina Juliusa, na samom početku dvadesetog vijeka, ulaže u rudnik kamenog uglja podno planine Rtanj. Za deset godina, sin Julius je sa svoja dva brata razvio ovaj rudnik, izgradio infrastrukturu, ali je zbog rata morao da ode iz Srbije.

Kad se rat završio, vratio se poslu zajedno sa suprugom Gretom, koju je u međuvremenu upoznao, te sa braćom nastavio posao. Ubrzo su oko rudnika napravili impresivan kompleks koji je privukao rudare i inžinjere iz cijele Evrope. Niču bolnica, pekara, prodavnica sa jeftinim životnim namirnicama, kafana, kulturni centar i bioskop, rudari dobijaju stanove od 16 kvadrata i okućnicom do pet ari. Stanovništvo se učetvorostručilo za šest godina dostižući dve hiljade stanovnika.

Izvor: Shutterstock

Nevolje u planinsko-industrijskom raju počinju krahom berze na Vol Stritu 1929. godine, a Julius Minh izvršava samoubistvo u svom stanu u Beogradu pod misterioznim okolnostima. Njegova udovica nastavlja posao, a na najvišem vrhu planine, Šiljku, na 1.565 metara nadmorske visine, izgradila je kapelu posvećenu Svetom Đorđu u znak sjećanja na supruga.

Činilo se da je Greta, zajedno sa Juliusovom braćom, uspjela da sačuva ovaj zanimljivi projekat, ali onda dolazi Drugi svjetski rat, kada nacisti, uz pomoć svojih špijuna unutar rudnika, preuzimaju sve, a Minhove teraju što u smrt, što u izbjeglištvo. Komunisti su nakon rata otjerali naciste iz rudnika, a Minhovi su ostali bez sve imovine, koja je uključivala i dvije vile na Dedinju, proglasivši ih, budući da su porijeklom Nijemci, kolabracionistima.

Izvor: Shutterstock

 Za rudnik ih, očigledno, nije bilo briga, pa je krajem šezdesetih skroz napušten i prepušten divljini prirode. Bilo je sitnih pokušaja da se od njega napravi dječije odmaralište, jer planina ima blagotvornu klimu i bujnu vegetaciju, ali, kao što sam se i sam uvjerio, od toga nije bilo ništa.

Rudnik i naselje u podnožju planine ostali su tek sablasno podsjećanje na zlatno doba ovog mjesta između dva rata  zaraslo u korov i šipražje. Idealno za snimanje horor filmova.

PIRAMIDA I DREVNE CIVILIZACIJE

Priča o Minhovima, ma koliko zvučala nevjerovatno, zapravo je stvarna, ali čini se da je to istovremeno i jedina volšebna storija vezana za Rtanj koja ima veze sa stvarnošću. Međutim, ako vjerujete u misterije onda će vam i legende koje ćemo sada pobrojati djelovati uvjerljivo.

Evo nekoliko verzija kako je zapravo nastala ova planina:

1. To je ustvari piramida koju je izgradila neka drevna civilizacija. I to prije 500 hiljada godina! U njenoj utrobi vanzemaljci napravili podzemni heliodrom, čija se tajna vrata otvaraju samo u kišnim danima, kada je najviši vrh, Šiljak, u oblacima, a iznad njega vibriraju svetleće narandžasto-crvene kugle koje kvare televizore i od kojih crkavaju kokoške.

Izvor: Shutterstock

2. Nije drevna piramida, kažu drugi teoretičari, prirodna je planina, ali je u nju udario meteorit s Mjeseca, što je proizvelo magična dejstva i svojstva, među kojima su: nevidljivost aviona na radaru kad lete iznad nje, tri podzemne rijeke i jezero, kao i rupa na vrh Šiljka koja je zapravo izlaz iz podzemlja planine u kojoj se krije splet misterioznih tunela i pećina.

3. Rtanj je centar svijeta, vole da pričaju neki mještani, u kome živi bog Ra, koji se zaljubio u lijepu Ilirku, vladaricu Balkana, pa joj je pomagao u osvajanju svijeta. Tako su stigli s vojskom i do Etiopije, ali se tu zgodna Ilirka zaljubila i udala za faraona. Bog Ra se raprsnuo od bijesa, a nevjernica se vratila na Rtanj. Za njom dojuri faraon s vojskom, a na Rtanj dovede i silne zmije, od kojih jedna ujede Ilirku, pa ona umre. Svi su sahranjeni u piramidi, a na Rtnju je ostalo 13 vrsta zmija. Eto, odatle i zmije na planini.

Izvor: Shutterstock

 4. Na Rtnju borave vanzemaljci! Planinu često pohode tzv. ufolozi, pokušavajući da na njoj pronađu vanzemaljce ili barem dokaz da tu ponekad svrate na šolju čaja. Još nije zabilježen nijedan „susret bliske vrste“, ali zato postoje teorije o jakim gravitacionim poljima oko planine, zbog kojih je, navodno, avionima zabranjeno da je nadlijeću, niski preleti su najstrožije zabranjeni, a čak i sateliti skreću za neki stepen kad se nađu nad ovom planinom.

Nedavno sam obišao Rtanj, uzduž i popreko, pronašavši sve moguće dokaze da sve ove priče potpadnu pod #nijesedesilo.

Ne samo da nisam sreo vanzemaljce, niti nekog pripadnika drevne civilizacije, već je bilo i jako malo ljudi generalno, što je cijelom okruženju davalo jezoviti oreol koji sam osjećao i kad sam tu boravio kao klinac na ekskurziji. Dok šetate, imate osjećaj da će svakog trena neka utvara da iskoči ispred vas i učini vam neku od grozota karakterističnih za utvare. Pošto se to ne dešava, nakon nekog vremena možete da opušteno uživate u miru i tišini koje vam ovo mjesto pruža.

Izvor: Shutterstock

Na obroncima šume nalazi se i hotel ispred kojeg je parkiran impresivan vozni park, što nagovještava da ovo mjesto polako postaje sve češći odabir za „tajni vikend van grada“ za one sa nešto dubljim džepom.

ENERGETSKO SVETILIŠTE

Mjesto koje posjetioci rado obilaze je tzv. Svetilište Vrelo, na kojem se, navodno, nalazi sklop tri energije – orgonske, elektro i magnetne i ujedno predstavlja najsnažnije mesto na svijetu. Taj sklop je, tvrdi se, veoma povoljan za ljudski organizam. Dovoljno je, kažu, provijesti tamo tri dana po 20 minuta da bi osjetili pozitivan rezultati energetskog dejstva.

Izvor: MONDO/Dejan Kalina

Proveo sam tu petanestak minuta (duže nisam izdržao) i nisam osjetio baš ništa. Pitao sam neke ljude koji su tu dolazili par dana da li su oni nešto osjetili i rekoše mi da, za sada, nisu osjetili nikakvu promjenu, mada nisu sigurni šta bi zapravo i trebalo da osjete.

Ipak, ono što ne možete a da ne osjetite jeste čist vazduh i predivna priroda. Floru Rtnja sačinjavaju šume planinske bukve, hrasta i smrče, koja je dospjela na planinu pošumljavanjem, žbunasta vegetacija i velike količine trava od koji se spravlja čuveni rtanjski čaj, koji je veoma ljekovit i koristi se u medicinske svrhe. Planina je bogata i reliktnim biljem, kao što su: jorgovan, orah, srebrna lipa, crni jasen, ruj... Značajna za ovu planinu je svakako i famozna biljka-simbol - srpska ramonda.

Izvor: Shutterstock

Dakle, na Rtnju nećete naći princezu Iliriku i vanzemaljce, ali svakako ćete disati punim plućima i pročistiti ih od gradskog smoga. Što je, složićete se, fantastična stvar!

(MONDO)