Putovanja

Mladi Brčak darovao planinsku kućicu zaljubljenicima u Prenj (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

Na planini Prenj odnedavno se nalazi "Divova kuća", drvena planinska koliba koja je poklon jednog Brčaka svim ljubiteljima ove planine.

Izvor: Ustupljena fotografija, Dženad Džino

Naime, Njegoš Kalajdžija je, gledajući fotografije Prenja, kontaktirao fotografa Dženada Džinu i rekao mu da želi da jednu od kućica koje pravi i prodaje, pokloni planini Prenj i zaljubljenicima u nju. 

"Pozdrav Dženo, ja sam Njegoš Kalajdžija i javljam ti se iz Brčkog. Gledam tvoje fotografije, gledam Prenj i zadivljen sam... Postoji li neko mjesto gdje se može staviti jedna mala drvena kućica, mali bivak za spavanje za otprilike četiri osobe? Ja ih pravim, izrađujem i želim jednu takvu da poklonim običnom narodu, planinarima, Gorskoj službi... Ti najbolje znaš gdje bi se mogla postaviti i prepuštam ti da odabereš lokaciju, a ja ću sve drugo što bude trebalo a završim", glasila je poruka koju je Džino dobio.

Pozvao je Njegoša da posjeti Prenj i nakon nekoliko mjeseci počela je realizacija.

"Njegoš je mlad momak sa svojih dvadeset i kusur godina, momak koji zrači pozitivnom energijom. Odlučio sam da kućicu pokušamo postaviti u dolini Tisovici, obzirom da je to mjesto koje je u 90% slučajeva polazna tačka mojih planinarskih tura", kaže Dženad. 

Izvor: Ustupljena fotografija, Dženad Džino

Naglasio da je podršku dobio i od gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića. 

"On je obećao da će sve biti završeno i bio je oduševljen našom pričom. Rekao mi da kažem Njegošu da napravi specifikaciju grubog materijala koji se može kupiti u Konjicu da barem to ne vozi iz dalekog Brčkog, i obezbijedio prevoz iz Konjica".

U cijelu priču su se uključili i članovi Gorske službe spasavanja Prenj - Konjic, koji su pomagali oko  pravljenja "bivka".

"I evo dragi ljudi, na fotografijama koje upravo gledate vidite naš mali, a veliki bivak koji nazvašmo "Divova kuća" (po stihu pjesnika Vladimira Nazora "Prenj planina nije, divova je kuća"), a naziv odgovara i za sve ljude koji se upoznaše i povezaše uz ovu malu i slatku priču koja će nadam se trajati dugo, dugo...", kaže Džino. 

Tako su Prenj i Tisovica su dobili "Divovu kuću", jedan mali prekrasani bivak sa terasom i otvorenim pogledom na neke od najljepših vrhova Prenja.

"Ja sam upoznao i dobio nove prijatelje Njegoša, Žareta, ekipu iz GSS Prenj Konjic, Gradonačelnika Osmana i sve one koji su se povezali i učestvovali u ovoj priči. Zbog potrebe za ovakvim objektom, higijene i evidencije noćenja, zajednički smo odlučili da se o bivku u budućnosti brinu i njime raspolažu momci i djevojke GSS Prenj Konjic kojima će svakako kao i svim planinarima biti od velike koristi", naglasio je Džino, čije su fotografije Prenja glavni krivci za ovu lijepu priču.

Pogledajte galeriju: 

Podršku ovoj priči dalo je još nekoliko donatora, koji su se pobrinuli za detalje u unutrašnjosti - klupe za sjedenje i madrace.  

(MONDO)