Zbog svog izuzetnog spoja prirode, istorije i kulture Mediteranska obala Turske poznatija kao Tirkizna obala ili Turska rivijera, svake godine privlači milione gostiju iz cijelog svijeta.
Poznat po besprijekornim plažama, toplom suncu i tirkiznom moru, ovaj dio planete turistima nudi gotovo sve što požele - od prirodnih ljepota plavog i zelenog mora, starih gradova i građevina, prepoznatljive kulinarske tradicije, do izleta, planinarenja, ronjenja.
Prvo ime koje asocira na obalu Sredozmenog mora je Antalija, biser Turske rivijere. Grad je poznat po svojih 229 plaža, nizu istorijskih znamenitosti, ali je i sportski raj.
Ljubitelji prirode istražuju zadivljujuće pećine Karain, Dim i Damlataš. Unutar granica antalijske pokrajine leže neke od svjetski poznatih planinarskih staza koje oduzimaju dah uključujući Likijski put, stazu Pisidia Heritage i druge.
U antalijskom mjestu Kaš nalazi se jedna od 10 najboljih ronaličkih lokacija na svijetu. Među aktivnostima koje ovdje morate isprobati su paraglajding i drugi vodeni sportovi. Belek je, sa druge strane, poznat po svojim vrhunskim golf terenima.
Vrtovi tuža i lavande u Isparti
U blizini Antalije nalazi se i turska jezerska oblast koja privlači svojim prirodnim čudima. Ova regija, koja obuhvata područje unutar granica provincija Afjonkarahisar, Antalija, Burdur, Isparta i Konja i ima 16 jezera, uključujući Akšehir, Burdur, Bejšehir, Eirdir, Kovada i Salda, nazvana je jednim od "50 najboljih mjesta za putovanje u 2023" koju preporučuje travel magazin "Travel + Leisure" kao destinaciju s kulturnim bogatstvom.
Ovo područje možete posjetiti na putu za Antaliju i uživati u tektonskim jezerima i istorijskim rimskim lokalitetima. U jezerskom okrugu, u Isparti, primarno je područje uzgoja ruža i lavande. Mirisna Isparta pruža mir i uzbuđenje kroz ljubičaste nijanse polja lavande koja su čest motiv svjetskih fotografija.
Mediteranska kulinarska avantura
Jedna od najraznovrsnijih gurmanskih tradicija u Turskoj je mediteranska kuhinja u kojoj ljubitelji pronalaze razne specijalitete. Posebno mjesto pripada ribi i plodovima mora uz jela od povrća s organskim maslinovim uljem, mesnim jelima i domaćim začinima.
Tradicionalni restorani rivijere nude svježa riblja i mesna jela: predjela poput slanog bonita i pijaza (salata sa grahom, lukom, začinima), glavna jela kao što je tantuni-kebab i deserte janik dondurma (sladoled s blago zagorenim mlijekom) i vrućom poslasticom kunefe.
Pogledajte galeriju:
(Anadolija)