Savjeti

KAD DOĐU U HOTEL MNOGI PRAVE GREŠKU: Doktor otkriva zašto je raspakivanje stvari štetno za zdravlje

Doktor savjetuje kako da ne prenesete stjenice iz hotela prilikom putovanja!

Izvor: Hotel Maximilian's/Youtube/TikTok/drjaysonisfresh

Prošle godine u Francuskoj se dogodila najezda stjenica. Bilo ih je svuda - u javnom prevozu, mjestima i domovima. Zabilježena je bila pojava stjenica i u susjednoj Hrvatskoj. Ukoliko putujete u druge zemlje, pogotovo one u Aziji, trebalo bi da obratite pažnju kako pakujete stvari, jer možete slučajno da ih ponesete sa sobom.

Dr Džejson Sing koji na svom TikTok profilu redovno dijeli korisne zdravstvene savjete, nedavno je upozorio putnike na stjenice.

"Koliko vas potpuno raspakuje svoju odjeću iz kofera u hotelsku komodu?", pitao je dr Džejson Sing.

"Hotelske komode, posebno one koje su napravljene od drveta ili imaju spojeve i pukotine, predstavljaju rizik od zaraze stjenicama“, rekao je on, dodajući da se rijetko čiste.

To je potvrdilo i istraživanje Nacionalnog udruženja za borbu protiv štetočina koje je pokazalo da je nevjerovatnih 68% hotela i motela sklono stjenicama. Jedna kompanija za praćenje štetočina je takođe primijetila ogroman porast od 278% u posljednje dvije godine, izvijestio je Jam Press. Umjesto fioka, Sing predlaže da okačite odjeću u ormane ili jednostavno držite stvari u koferu.

"Razgovor sa kolegama u javnom zdravstvu i kontroli štetočina povećao je svijest o tome da stjenice uspijevaju na neobičnim mjestima kao što su komoda, uzglavlja, pa čak i električne utičnice ili ramovi za slike u hotelskim sobama“, rekao je on za Lukuri Travel Daili. Sing je takođe podijelio brz način da "izvučete stjenice iz skrovišta na vidjelo".

"Možete da koristiti hotelski fen za kosu na najvišoj temperaturi da biste duvali vrući vazduh duž šavova dušeka i u pukotine. Vrućina će natjerati stjenice da izađu iz skrovišta kako bi se lakše uočile", dodao je on.

Pogledajte detaljnije u videu:

(MONDO)