Putovanja

Pećina Vjetrenica uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a

Autor Nikolina Damjanić

Pećina Vjetrenica zvanično je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Izvor: Špilja Vjetrenica - CAVE/Facebook

Da se Vjetrenica uvrsti na Listu svjetske baštine, odlučeno je na 46. zasjedanju UNESCO- ovog Odbora za svjetsku baštinu, koji se održava od 21. do 31. jula 2024. u Nju Delhiju u Indiji.

Ovom odlukom, Vjetrenica je postala prvi samostalni prirodni fenomen iz Bosne i Hercegovine koji je uvršten na svjetski popis zaštićenih spomenika. Upisom Vjetrenice na listu svjetske baštine UNESCO-a okončan je dugogodišnji opsežni proces, na kojem su radili stručni timovi i eksperti u suradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Povodom upisa Vjetrenice na Listu svjetske baštine UNESCO-a, ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak uputila je čestitku i zahvalila se svima koji svojim radom doprinose zaštiti i očuvanju Vjetrenice i svima koji su dali ogroman doprinos Odboru za svjetsku baštinu da prepozna jedinstvenu vrijednost Vjetrenice i kao takvu je zaštiti na svjetskoj razini.

"S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavam vas da je Vjetrenica, naše nacionalno blago, uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju i priznanje izuzetne vrijednosti i jedinstvenosti naše prirodne baštine. Uvrštenje Vjetrenice na ovaj prestižni popis potvrđuje njezin izuzetan značaj, ne samo za nas, već i za cijeli svijet. Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, bogata speleološkim, arheološkim i biološkim značajem", započela je.

Dodala je da je njeni jedinstveni podzemni ekosistemi nevjerovatne geološke formacije i bogatstvo endemskih vrsta čine neprocjenjivim prirodnim staništem i inspiracijom za mnoge naučnike i istraživače.

Zaštita pećine Vjetrenica ima dugu istoriju koja datira  od 1952. godine, kada je prvi put proglašena spomenikom prirode. O Vjetrenici brine Javno poduzeće Vjetrenica Ravno koje je 2005. osnovala Opština Ravno. Podsjećamo, nominacija pećine Vjetrenica predana je UNESCO-u u martu 2023., a na Tentativnoj listi UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu je od 2004. Terenska evaluacija Vjetrenice završena je u augstu prošle godine. Nju je uradilo Savjetodavno tijelo za Odbor svjetske baštine Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Federalno ministarstvo okoline i turizma je finansiralo izradu Nominacijskog fajla za prijedlog pećine Vjetrenice s Popovim poljem na upis na svjetski popis kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Podsjećamo, Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode od 1950. godine. Ime je dobila po snažnom strujanju zraka na samom ulazu, a krase je sedam kilometara dugi kanali, 135 jezeraca i stalna temperatura od 11 stepeni kroz čitavu godinu.

Sa svojim specifičnim podzemnim tokovima i jezerima, Vjetrenica predstavlja dragocjeno stanište velikom broju vrsta od kojih je čak 14 stenoendemičnih. 

(Klix/MONDO)