Putovanja

Praistorijsko ognjište, tigrove kosti i kolonija šišmiša: Posjetili smo pećinu Rastušu kod Teslića (VIDEO)

Autor Željko Svitlica

Pećina krije brojne zanimljive ostatke iz više različitih istorijskih perioda, a među njima kosti tigra, nosoroga i medjeda.

Izvor: Turistička organizacija Teslić

Pećina se nalazi u selu Rastuša na istočnoj strani Hrnjinog brda, udaljena je 17 km od Teslića, 24 km od Prnjavora te 25 km od Doboja.

Posjetiocima je na raspolaganju oko 350 metara uređenih i osvijetljenih staza u kojima su tokom istraživanja arheologa iz BiH i Engleske pronađeni ostaci pećinskog medvjeda i vuka, nosoroga i tigra, a starost kostiju procijenjena je na 18.000 godina.

Takođe, pronađeni su ostaci dva ognjišta koja su koristili praistorijski lovci. Na jednom je vatra ložena oko 400 godina, a na drugom oko 150.

Unutrašnjost pećine je bogata pećinskim nakitom: stalaktitima, stalagmitima, salivima, draperijama i bigrenim kadama. Posebna atraktivnost se nalazi na zidovima pećine koji su pokriveni šarama poznatim pod imenom „Tigrova koža“ koja nastaje u kombinaciji kalcitnih naslaga i otopina minerala, a ova pojava u Evropi se nalazi još samo u dvije pećine u Italiji i Francuskoj.

Zanimljivo je da klima pećine ne podliježe uticaju spoljašnje klime, tako da temperatura unutar pećine iznosi 13 stepeni tokom cijele godine.

Tokom istraživanja pronađeni su i ostaci pračovjeka tipa Kremanjonac i Krapinac.

 (MONDO)