SAVETI

3 pravila za hranu u all inclusive hotelu: Mnogi ih ne poštuju, pa se vrate sa problemom

Najčešće greške zbog kojih se mnogi sa all inclusive odmora vrate u tijesnim košuljama i haljinama.

Izvor: YouTube/Jumping Places/kisar abass carving

All inclusive odmor je prilika za mnoge ljude da se prepuste. Odmor tokom kojeg ne morate da kuvate i možete da jedete razna jela izgleda primamljivo. Nije ni čudo što poslije takvog odmora haljine i košulje postaju tijesne. Kako se ne ugojiti i istovremeno ne lišiti sebe zadovoljstva? Evo pravila kojih bi trebalo da se pridržavate u all inclusive hotelima:

Alkohol i pića u all inclusive hotelima su zamka

Dijetetičari skreću pažnju na zamku alkohola i pića uključenih u cijenu boravka u hotelu. Šarena pića mame nas svojim izgledom i ukusom. Potrudite se da nađete nešto zanimljivije da radite na odmoru od sjedenja za barom i ispijanja pića. Čak i ako ostavite po strani zdravstveni aspekt, pića su često veoma kalorična, sadrže mnogo šećera, ne zasite vas, ali doprinose energetskom balansu. Vodite računa i o prekomjernoj konzumaciji gaziranih pića koja su uključena u cijenu boravka. Ne gase žeđ kao voda, a čine da budete neprestano žedni. Takođe imaju puno kalorija.

Umjerenost za švedskim stolom

Činjenica je da je all inclusive švedski sto prepun raznovrsnih obroka, a veća raznovrsnost vas tjera da jedete više. Prema riječima stručnjaka, bilo bi dobro da ograničite broj jela koja jedete tokom jednog boravka u restoranu. Umjesto da pokušavate sve svaki dan, izaberite 2-3 jela u jednom obroku, a zatim sljedećeg dana jedite nešto drugo. Zahvaljujući tome, i dalje ćete imati priliku da probate većinu jela, ali vam neće brzo dosaditi ono što kuhinja služi.

Dijetetičari takođe savjetuju da obratite pažnju na jela koja se svakodnevno nalaze na švedskom stolu. Nažalost, većina njih je veoma obrađena. Na njemu se, između ostalog, nalaze: pomfrit, pice, prženi krompir, pohovano meso u masnim sosevima, pohovani morski plodovi i drugi tipični zalogaji brze hrane. Najbolje bi bilo da birate povrće, voće, meso i ribu.

Preskakanje obroka

Prednost i mana all inclusive odmora je što imate pristup hrani, alkoholu i piću praktično sve vrijeme. Mogućnosti doručka i ručka, užine tokom dana, jela za večeru - širok izbor slanih i slatkih jela vas tjera da jedete više, što može da se ispostavi da kod sljedećeg obroka još nismo gladni. Šta onda činiti?

Poznato je da ćete, ako odete u restoran, "jesti očima", staviti više porcija na tanjir i čak i ako vam se ne da, ipak ćete ih pojesti. Zato stručnjaci savjetuju namjerno preskakanje nekih obroka. Mnogi ljudi odlučuju da preskoče večeru, ali sve je više dijetetičara koji tvrde da praktično svaki obrok može da se preskoči (čak i doručak). Ako vam je teško da birate, predlažu odustajanje od doručka i popodnevnih užina i generalno ograničavanje broja užina tokom dana.

(MONDO)