Putovanja

Noćna vožnja dajakom: Magično iskustvo koje ne smijete propustiti (VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

Ono što je gondola u Veneciji, dajak je u Banjaluci.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Vožnja uzvodno čamcem koji se odguruje čvrstom pritkom ("dajakom") je nešto što možete iskusiti samo u gradu na Vrbasu.

Ove godine, dajak je zablistao u punom sjaju. Pristanište kod Gradskog mosta, osvijetljen Kastel s druge strane rijeke, sređena šetališta uz Vrbas i svjetla na čamcima – sve je to doprinijelo da noćna vožnja bude sasvim magično iskustvo.

Najpoznatiji i najiskusniji dajakaš, Banjalučanin Andrej Zamolo ugostio je našu ekipu i pokazao nam sve ljepote ovog dijela grada iz sasvim nove perspektive.

"Niko na svijetu ne vozi čamac ovako kao mi – da se gura motkom i ide uzvodno. Pri tome, morate savladati jake struje i brzake, karakteristične za planinske rijeke kakav je Vrbas. Tehnika vožnje je maksimalno prilagođena rijeci. Stvar je u tome da je dno prekriveno kamenjem veličine šake, koje omogućava da se dajak zabije. Da je dole glina ili sitni pijesak, ne bismo mogli ovako da se vozimo", objašnjava nam Andrej dok prolazimo pored drugih čamaca u kojima sjede uglavnom parovi, pijuckaju vino i uživaju u pogledu.

Naš domaćin kaže da je ove godine sezona počela ranije, u maju, i da će trajati duže nego inače, dok god rijeka i vrijeme dozvoljavaju.

"Iz godine u godinu raste broj turista koji dolaze da se provozaju, a ove godine je mnogo i naših sugrađana. Dolaze iz regiona ljudi maksuz da se provozaju, a imali smo dosta Francuza ovog ljeta", kaže Zamolo.

Noćna vožnja traje oko sat vremena. Kreće se sa pristaništa kod Gradskog mosta, prolazi se ispod Zelenog mosta i vozite se skroz do restorana Alibaba. Tu se čamac okreće, a vožnja se nastavlja do tvrđave Kastel, ispod odnedavno osvijetljenih zidina.

Naš sagovornik kaže da je najljepše oko 20 časova, kad zađe sunce i popusti vrelina. Nakon vožnje, zavoljećete i Vrbas i Banjaluku još više.

(MONDO/V.K.)