Showtime

Rade Šerbedžija zatvorio "Banjaluka fest": Nostalgiju ste mogli rezati nožem (FOTO/VIDEO)

Autor Nebojša Šatara

Koncertom Radeta Šerbedžije u subotu uveče na banjalučkom "Kastelu" završen je prvi "Banjaluka fest".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Slavni glumac i kantautor je koncert u Banjaluci počeo recitovanjem stihova srpskog pjesnika Branka Miljkovića, ali su posljednje veče "Banjaluka festa" suštinski započele dvije djevojčice iz Doboja, Nika i Sara, koje su uz gitaru odrecitovale pjesmu "Zaboravi".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Šerbedžija i Banjalučani su od samog starta napravili odličnu sinergiju i jako dobro sarađivali tokom izvođenja njegovih starih i novih pjesama, uključujući i posljednji album "Ne okreći se sine", a sve je bilo isprepleteno pričom, silascima sa bine među ljude, kao i brojnim anegdotama o njegovim prijateljima Arsenu Dediću, Đorđu Baleševiću, Džoniju Štuliću...

Iako se nostalgija za nekim prošlim vremenima mogla "nožem rezati", slavni glumac koji je izgradio i karijeru u Holivudu, trudio se da održi i korak sa sadašnjicom, ali i da objasni mlađim generacijama da zajedništvo i solidarnost starih generacija iz prošlosti, može da bude i putokaz ka nekoj boljoj budućnosti bez mržnje.

"Čak sam u ovo vrijeme korone otvorio Fejsbuk profil, na kojem sam dijelio svoju poeziju kako bi održao kontakt sa svojom publikom", rekao je legendarni Šerbedžija, koji se takođe i prisjetio i života Jugoslovena u egzilu zbog posljednjeg rata.

Posebno je pomenuo rahmetli prijatelja iz Banjaluke Adema Slipca, koji je u Los Anđelesu imao kafić sa najboljim banjalučkim ćevapima. Njemu je posvetio pjesmu "Pismo Balaševiću", a poslije recitovanja stihova iz svoje posljednje zbirke pjesama uputio je i pozdrav Branimiru "Džoniju" Štuliću, koji od konca osamdesetih godina prošlog vijeka živi u holandskom Utrehtu.

"Meni se dušo od tebe ne rastaje", orilo se banjalučkim "Kastelom", ali na sreću svih prisutnih, rastanak se još nije primakao, već je Šerbedžija nastavio sa prisjećanjem uspomena i brojnih anegdota.

Tako je na početku svoje muzičke karijere dobio od pokojnog Arsena Dedića pjesmu i s njom osvojio drugo mjesto na nekom festivalu u Osijeku. Došao je kod slavnog kantautora iz Šibenika da se pohvali, pokucao mu na vrata, a Arsen rekao: "Samo?!".

Arsenovu pjesmu "Provela je noć na putu prema Kninu", potom je posvetio svojim prijateljima iz kninske Krajine i tamošnjem novom županu Marku Jeliću, koji pokušava da iz spaljenje zemlje napravi novi život među ljudima, Hrvatima i Srbima tog kraja.

Uslijedile su "Devojko mala" beogradskih Idola, "Ostala si uvijek ista" Miše Kovača, "Za dobra stara vremena" Novih fosila, kao i pjesma italijanskih partizana "Bela ćao"...

Za sam kraj lijepe ljetnje večeri na banjalučkoj tvrđavi ostavio je nezaobilaznu "Nedaj se Ines", vjerovatno Šerbedžijin najveći hit u muzičkoj karijeri.