Showtime

U susret 28. SFF-u: U konkurenciji za igrani film osam ostvarenja iz regiona i Evrope

Autor Vesna Kerkez

Najveći filmski festival u BiH - Sarajevo Film Festival, ove godine se održava od 12. do 19. avgusta na više lokacija u Sarajevu.

Izvor: SFF/Promo

U takmičarski program za igrani film, prema izboru selektorice Elme Tataragić, uvršteno je osam filmova: četiri filma će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

“Regionalna kinematografija je izuzetno raznovrsna, i sve je raznovrsnija iz godine u godinu. Tako je i ova selekcija od osam naslova upravo to: bogatstvo tema, likova, pristupa, stilskih izbora, estetika i ono što je najvažnije, predstavlja pluralnost mišljenja što je možda i najvažnija njena odlika.

Mislim da svi filmovi pozivaju na diskusiju, hrabro otkrivaju svoje stavove i govore o bitnim aspektima današnjice bez obzira kada se priče filmova zaista odvijaju. Ova godina posebna je po tome što u našu regionalnu porodicu prihvatamo i kinematografiju Ukrajine, čiji stanovnici preživljavaju najteže dane u proteklih nekoliko mjeseci”, kaže o ovogodišnjoj selekciji Elma Tataragić.

Svjetsku premijeru u Sarajevu imaće filmovi "Balada" (BiH), "Čovjek od djela" (Rumunija, Bugarska), "Jahači" (koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH i Italije) i "Šest sedmica" (Mađarska).

Regionalne premijere imaće "Klondike" (Ukrajina, Turska), "Korset" (koprodukcija Austrije, Njemačke Francuske i Luksemburga), "Serviam - Ja ću služiti" (Austrija) i "Sigurno mjesto" (Hrvatska)

Ovi filmovi takmičiće se za sljedeće nagrade za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Više informacija o festivalu potražite na zvaničnoj internet stranici.

(MONDO)