Showtime

Film o stradanju Srba na Kosovu kandidat za Oskara: "Mrak" u trci za zlatnu statuu

Autor Dragana Božić

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila je da film "Mrak" reditelja Dušana Milića bude srpski kandidat za Oskara

Izvor: YouTube/MRAK FILM

Film reditelja Dušana Milića "Mrak", priča o životu u srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, u vrijeme martovskog pogroma 2004. godine je srpski kandidat za Oskara.

U pitanju je psihološki triler koji obrađuje temu života u stalnom strahu srpske djevojčice Milice, koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama s majkom Vukicom i dedom u sablasnoj kući.

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije donijela je sljedeću odluku: "Film Mrak prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, vještim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svijet straha i neizvjesnosti u kojem tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspješno komunicirati s međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku".

U konkurenciji za kandidata ove godine bila su ostvarenja: "Sveta Petka - krst u pustinji", "Ljeto kada sam naučila da letim", "Mrak", "Heroji radničke klase" i "Strahinja Banović".

Pogledajte trejler filma "Mrak":

Mrak film
Izvor: YouTube/MRAK FILM

Tagovi