Showtime

Zenički zatvor "zvijezda" Netflixove serije "Najopasniji zatvori na svijetu"

Autor Vesna Kerkez

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove serije "Inside the World’s Toughest Prisons".

Izvor: Netflix, screenshot

Kroz seriju nas vodi britanski novinar Rafael Rou, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio.

Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa (KPZ ZT) Zenica tako se našao u 'društvu' zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Južne Afrike, ali i Njemačke, prenosi Zenicablog.

Dokumentarac počinje podsjećanjem na rat u BiH, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, "a to je stvorilo jedan od najvećih evropskih problema – trgovanje oružjem, drogom i ljudima", govori Rou pa nastavlja: "Bosna je odmah uz Rusiju, kao jedna od najgorih evropskih zemalja po organiziranom kriminalu".

Rou je u zeničkom zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je 'na strašnom glasu'.

Rou u ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubistvo i organizovani kriminal), Eldin (osuđen za prevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te Muharem, o čijim zločinima nećemo saznati skoro ništa.

Izvor: Netflix

Eldin za sebe kaže da su on i otac u ratu bili u logoru, poslije rata je radio za EUPM, a onda, tri sedmice prije vjenčanja, pijani vozač ubio je ženu s kojom se trebao vjenčati. Kaže da je nakon toga "pukao".

Novinar je pričao i s čuvarem Borisom Skokom koji je u KPZ-u duže od 15 godina, a posebno ga je zanimalo koliko je realna 'reformacija' zatvorenika u osobe koje se ne bave kriminalom. U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, "osoba od ranije poznata" i policiji i bh. javnosti, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama.

Rou je razgovarao i sa Jasminkom Jašarevićem, osuđenim na 42 godine zatvora za ubistva Ramize Rahimić i poznatog fotografa Ante Tonče Borasa.

Seriju možete pogledati na OVOM LINKU.

(MONDO)