Showtime

Zdravko Čolić predložen za Šestoaprilsku nagradu Sarajeva

Autor Dragana Božić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predložila je muzičkog velikana Ex-Yu scene Zdravka Čolića, za dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2024. godini.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Kako je napisala na društvenim mrežama, ona je Zdravka Čolića prodložila kao pojedinca sa značajnim ostvarenjima i rezultatima rada u oblasti kulture i umjetnosti.

“Nikad nije zaboravio svoj grad i ambasador je našeg Sarajeva svuda po svijetu. ‘Pitao sam gdje da idem, vodila me sudbina, rekli su mi, gledaj tamo, Sjaji među brdima, Sarajevo…’ A sjaji i naš Sarajlija, naš Čola godinama”, napisala je Karićeva.

Zdravko Čolić rođen je u Sarajevu, 30. maja 1951. godine. Opisivan je kao „jugoslovenski Tom Jones", a popularan je na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije.

Prvi javni nastup imao je sasvim slučajno, na takmičenju pjevača amatera 29. novembra 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog, gdje je otpjevavši pjesmu Beatlsa osvojio nagradu publike.

U prvom dijelu svoje karijere (1968-1972) bio je član grupa "Mladi i lijepi", "Ambasadori", "Novi Ambasadori" i "Korni grupe". Zvaničnu solo karijeru započeo je 15. aprila 1972. godine, kada je snimio svoju prvu pjesmu - "Sinoć nisi bila tu".

Objavio je 15 studijskih albuma u periodu od 1975. do 2017. i 20 singl albuma u periodu od 1972. do 1980, kao i po jedan singl album sa grupom "Ambasadori" 1971. i "Korni Grupom" 1971. godine.

Predstavljao je Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije 1973. pjesmom "Gori vatra".

Ukazom Predsjednika Republike Srbije, 2017. godine odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge.

(Mondo)