Showtime

Večeras premijera i u Banjaluci: Za manje od sedam dana "Nedelju" pogledalo 100.000 ljudi, ovo su naši utisci...(FOTO)

Autor Brankica Spasenić

Biografski film o Džeju Ramadanovskom (1964-2020) “Nedelja” za manje od sedam dana u bioskopima u Srbiji pogledalo je preko 100.000 gledalaca, a večeras ima svoju premijeru i u Banjaluci.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Ekipa Monda prisustvovala je večeras novinarskoj projekciji u banjalučkom kinu Cineplex Palas i naši utisci su u najkraćem....

Za generacije rođene prije devedesetih pomalo nostalgično, nepatetično, koliko muzički toliko i "ulični" film sa krimi elementima dobrih i loših momaka, glumački film, bez "wow" efekata, maramice vam neće trebati iako ima emotivnih scena, uglavnom - vrijedno gledanja.

Karte za banjalučku premijeru su odavno rasprodane, a večeras su otvorena tri termina za premijernu projekciju .

Koliko je interesovanje domaće publike za “Nedelju” dovoljno govori da se prvog dana u “Cineplexu Palas” Banjaluka prikazuje u čak devet redovnih termina radnim danima, plus u još jednom dodatnom terminu vikendom.

Režiju potpisuje Nemanja Ćeranić, a scenario Stefan Bošković, dok su u glavnim ulogama Husein Husa Alijević koji tumači Džeja, Milica Janevski kao Marina Tucaković, Aleksej Bjelogrlić kao Džejev prijatelj Mića Sovtić, Marko Janketić u ulozi Džejevog rođaka Džambe, Alen Selimi, dječak koji u Skadarliji prodaje ruže, u ulozi Džeja u djetinjstvu…

Izvor: Mondo/Slaven Petković

“Starije” generacije sjećaju se Huse iz nekada popularne dance grupe Beat Street, dok je za mlađe generacije značajno spomenuti da jednu od uloga u filmu tumači Seksi iz sada popularne grupe Crni Cerak.

Muziku za film potpisuje Aleksandar Radulović Futa, a u filmu ga igra Zlatan Vidović.

"Nedelja" prati život jednog od najomiljenijih pjevača na ovim prostorima. Film je inspirisan istinitim događajima i donosi priču o Džeju od djetinjstva, ulice, popravnih domova, pa do velikog uspjeha koji je ostvario.

Džej nas je napustio u nedelju, 6. decembra 2020. godine, a ova “Nedelja” nije samo filmski spomenik Džeju, nego i njegovom Dorćolu, ulici, ali i jednom periodu uoči raspada bivše Jugoslavije.

Nemanja Ćeranić je večeras u Banjaluci ispričao kako je dobio poziv od produkcije da radi film, te kako je prva Džejeva pjesma koju je još kao dijete čuo - "Mrak, mrak".

"Bio je neizbježno 'štivo' sredinom devedesetih. Kada sam dobio poziv od produkcije, poslušao sam ponovo njegov opus, shvatio da se ne radi samo o narodnoj muzici nego i fanku, popu ali da ima i elemenata bluza", rekao je Ćeranić.

On je objasnio da su u pripremi priče o Džejevom životu razgovarali sa njegovim prijateljima i shvatili da naprave film koji nije samo muzički, nego i film o dorćolskoj ekipi, odrastanju, prijateljstvu koji su postali refleksija u njegovim pjesmama.

Alijević koji glumi Džeja je naveo da je ovo bio veliki zadatak za njega, posebno jer mu je ovo prva filmska uloga.

"Poznavao sam ga od '91. i viđao sve do perioda dok nas korona nije zatvorila u kuće. Poznavao sam ga i uspio da ga donesem u ovaj projekat", rekao je Alijević.

Glumica Milica Janevski je govorila o ulozi Marine Tucaković i istakla kako joj je ovaj lik bio blizak jer je i ona "manijački posvećena svom poslu".

"Sa druge strane radi se o jakom karakteru, karakterističnog duha, pa smo se dogovorili da to ne bude puko imitiranje nego kako uhvatiti taj duh koji ona posjeduje", istakla je Janevski.

(Mondo)