Showtime

Kako su neki od najpoznatijih bendova dobili imena: Smislio naziv kako bi se u abecedi pojavio prije Metalike

Autor Dušan Volaš

Ako ste se ikada pitali kako muzičari daju imena bendovima, rješavamo vam misteriju nekih od najpoznatijih.

Izvor: Tony Norkus/Shutterstock

Ako ste se ikada zapitali kako su slavni bendovi dobili imena i u čemu su pronašli inspiraciju, mi rješavamo ovu misteriju:

Pear Jam

Pear Jam
Izvor: Youtube / Pearl Jam

Oko naziva grupe postoji mnogo nejasnoća i mitova koje je lako proveriti jednim odlaskom na Wikipediju, ali u slučaju Pearl Jama, i tamo biste mogli naići na dvije verzije priče oko toga kako su došli do imena. Prema jednoj verziji, grupa je nazvana po prabaki Edija Vedera - Pearl, a druga tvrdi da je nazivu kumovao NBA igrač Muki Blajlok.

Ali, sam Veder jednom prilikom je objasnio: "Ime je referenca na sam biser i prirodni proces kojim biser nastaje. Uzima otpad i pretvara ga u nešto predivno." A četvrto tumačenje ujedno je najproširenije, jer "pearl jam" je eufemizam za spermu. Tu verziju niko nije potvrdio.

Depeche Mode

Depeche Mode bend
Izvor: Youtube / Depeche Mode

Depeche Mode je jedan od najdugovečnijih i najoriginalnijih elektro bendova svih vremena, ali što se imena grupe tiče, njihov potez teško bismo mogli nazvati originalnim. Ime grupe jednostavno su pozajmili od istoimenog francuskog modnog časopisa. Naziv su izabrali zato što je Martin Gore mislio da naziv u prevodu znači nešto u stilu "brza moda", ali tačan prevod je više u stilu "modne vijesti".

Ono što bi njihovi fanovi i religiozni kritičari želeli da vjeruju jeste da je naziv grupe skraćenica za Knights In Satan's Service, ali istina je daleko smješnija. Naime, Pol Stenli tvrdi da su ime izabrali jer je "istovremeno zvučalo opasno i se*si". Osim ako u igri nije herpes, ljubljenje nije posebno opasno, ali možda je to Stenlijev način da kaže da oni "ljube opasno", piše index.hr.

Savage Garden

Savage garden bend
Izvor: Youtube printscreen / Savage garden

Kasnih devedesetih, ovaj australijski pop bend bio je ekstremno popularan i prodao preko 25 miliona albuma, što je prilično veliki uspjeh. Što se imena tiče, radi se o citatu iz romana Ane Rike, koja je najpoznatija po svojoj seriji vampirskih romana, od kojih vjerovatno svi znamo za "Intervju s vampirom". On nam je dao film i seriju, koju bismo najbolje opisali kao "gej Twilight", a uz to i ime benda iz devedesetih.

Duran Duran

Duran Duran bend
Izvor: Youtube / Duran Duran

Za Duran Duran znaju svi, ali manje je poznat film iz kog su pozajmili ime. Filmofili vjerovatno već znaju da se radi o "Barbarelli", e*otskom SF-u iz šezdesetih u kojem je glumila neuništiva Džejn Fonda. Ali, u filmu glumi i Milo O'Shea, koji je igrao lik Duranda-Duranda, od kog su pozajmili ime.

Motorhead

Motorhead bend
Izvor: Youtube / Motörhead Official

Motorhead je jedan od najuticajnijih bendova svih vremena, a Lemi je svojevremeno izjavio da mu je namjera da stvori "najprljaviji rok bend na svijetu". Iako fanovi to vjerovatno jako dobro znaju, mi ostali nismo o tome razmišljali. U svakom slučaju, radi se o slengu kojim se opisuje korisnik amfetamina.

Megadeth

Megadeth bend
Izvor: Youtube / Megadeth

Postoji mit da je Dejv Mustejn smislio ime kako bi se u abecedi pojavilo prije Metalike, iz koje su ga najurili. Ali, to nije istina, ali ipak ima veze s Metalikom. Nakon što su ga otpustili iz benda, Mustejn je na povratku kući pronašao novine u kojima je bila riječ "megadeath", koja se odnosila na milion smrti u procesu uništenja ljudskog roda. To mu se svidjelo i onda je "death" pretvorio u "deth" i ostalo je istorija.

Led Zeppelin

Led Zepelin bend
Izvor: Youtube / Led Zeppelin

Fraza "olovni balon" često se koristila kako bi se opisala loša ideja čiju je propast lako predvidjeti. Za ime benda navodno je zaslužan Kit Mun, koji je kad su ga pozvali da bude bubnjar u grupi, izjavio da će to proći savršeno kao "olovni cepelin". Pejdžu se to toliko svidjelo da je tako nazvao bend, ali "lead" je napisao "led" jer je vjerovao da će ga "Amerikanci pogrešno izgovarati".

Bonus video:

(index.hr/MONDO)

Tagovi