Showtime

Miro Janjanin: "Dar" je album za normalne ljude (INTERVJU+ PREMIJERA SPOTA)

Autori mondo.ba Siniša Stanić

Pročitajte intervju sa Mirom Janjaninom, liderom grupe Viteški ples, povodom izlaska njihovog novog albuma "Dar". Tu je i osmomartovska premijera, specijalno za Mondo: video spot za ultra-romantičnu pjesmu "Ko sam ja bez tebe"!

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Miroslav Miro Janjanin i Viteški ples objavili su ovih dana njihov treći studijski album "Dar", koji je, nakon čak 25 godina diskografske pauze, izazvao veliko interesovanje brojne publike i fanova ovog benda.

Legendarni banjalučki sastav, poznat po mnogim hitovima poput "Ostaviću ruže", "Kaži vilo bijela", "Kome da poklonim ljubav" itd, ali prije svega numeri "Moj grad", svojevrsnoj himni grada na Vrbasu, ovaj put odlučio je da napravi izdanje "baš po svom ukusu".

Na albumu "Dar" našle su se raznovrsne pjesme - od neizostavnih balada, preko lepršavih "sving" numera, do "himničnih" muzičkih brojeva, obogaćenih moćnom horskom pratnjom, koja na momente "vuče" čak i na dalmatinske klape.

Pored Janjanina (vokal), članovi benda su "stari viteški plesači" Siniša Tomić (bubanj) i Nebojša Tica (bas), pojačani "podmlatkom" - braćom Filipom i Davidom Vukelićem (klavijature i gitara).

Povodom izlaska novog albuma imali smo čast i zadovoljstvo da popričamo sa Miroslavom Janjaninom, čovjekom koji je već četiri decenije prisutan na banjalučkoj i regionalnoj muzičkoj sceni.

Na početku razgovora za Mondo, zamolili smo Miru da nam ispriča nešto o nastanku pjesama i albuma "Dar". On kaže da su se numere za ovaj album "krčkale" prilično dugo, kao i da mu je početna ideja bila da napravi album starogradskih pjesama, urađenih u modernijim, pop-rok aranžmanima.

"Iskreno, nisam mislio lično da snimim te pjesme i taj album, već sam htio da nađem neki banjalučki bend koji bi mogao 'gristi' poput nas iz zlatne generacije banjalučkih grupa, koje  su 80-ih bile neki pomak na jugoslovenskoj sceni.

Ali ja, koji se toliko dugo bavim muzikom, i koji sam prošao i sito i rešeto, nisam našao takav bend. Realno, svi bendovi sviraju tuđe pjesme, a ono malo grupa koje imaju autorski materijal - nisam bio zadovoljan sa vokalom. Mi imamo sjajne gitariste, sjajne bubnjare, klavijaturiste, ali pjevača uvijek fali. Ko iole zna pjevati, on ode u tezgu, ili ode u narodnjake. I onda sam rekao - što da propadnu pjesme, hajde da ja to snimim..."

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Album "Dar" objavljen je za RTRS,  muziku i tekst za svih jedanaest numera potpisuje Miro Janjanin, dok su produkciju i aranžmane radili poznati beogradski muzičari Dragan Jovanović Krle (Generacija 5) i Aleksandar Lokner (Bajaga i instruktori).

"Svaki album spremam u Beogradu. Dođem u studio sa pjesmom, 'foršpilima' i ostalim dijelovima. Imam dva prijatelja sa kojima radim, to su Krle i Loki, ja im na gitari odsviram pjesmu, pitam ih šta misle, oni kažu dobro, može da se uraditi posao od toga, i onda sjedimo čitavo vrijeme dok ne uradimo pjesmu. Tako je bilo i sada.

Ali me je to ovaj put odvelo u drugom pravcu - sve one pjesme koje su bile starogradske, poprimile su 'štih' pop-roka, ili neki drugi smijer. Onda sam izbrisao neke pjesme koje su vukle na starogradske i dobio album na kome je u suštini svega po malo.

Ali, to sam i htio - neka je široko, neka je raznobojno... Drago mi je da je tako ispalo. Ove godine je 40. godina kako sam sa svojom grupom AVT pobijedio na gitarijadi u banjalučkoj gimnaziji, kao najbolji vokal, sa nekih svojih 17-18 godina. Na albumu 'Dar' nema pjesme koja se zove tako, ali je ovo dar meni, za ovih mojih 40 godina bavljenja muzikom. Zato sam htio takav album da napravim, da ne robujem pravcu, već da to bude muzika 'za normalne'.

Ja lično muziku ne dijelim po žanrovima već, po meni, postoji muzika za nervozne (metal i slično), za psihopate ('autotjun', 'treš' narodnjaci...), za naprednije slušaoce (klasika, džez...) i muzika za normalne.

Jako mi je stalo da moji prijatelji kažu - joj, jest fino, baš sam uživao slušajući. Znači, 'Dar' je za moje prijetelje i mene, za normalne ljude..."

O banjalučkoj rokenrol sceni, nekad i sad

"Sa muzikom sam počeo da se bavim kao klinac, u prvom razredu srednje, i odmah smo počeli sa autorskim pjesmama. Mi smo tada bili fini, kulturni i naučeni kulturi od roditelja. A to ujedno podrazumijeva i da pitaš starije šta misle o onome što radiš. To je najveća razlika između sadašnjeg doba i onog doba. U Banjaluci danas ni jedan klinac ne pita mene, niti bilo koje druge starije za savjet. To je odlika male sredine. Kada sam bio klinac nismo se toga libili i zato smo nešto i napravili..."

Pjesma "Ko sam ja bez tebe" sa albuma "Dar" posvećena je Mirinoj supruzi, Draženki Draški Janjanin, sa kojom je pjevač preko 25 godina u srećnom braku. Zamolili smo Miru da nam otkrije tajnu njihove ljubavi...

"Tajna svakog uspjeha između muškarca i žene je tolerancija. A, glavni problem našeg naroda je bahatost. Mi smo generalno zadnjih godina izgubili kulturu ponašanja. Kada sam bio dijete, mene je otac učio da poslušam starije. I od dva do pet nije bilo buke. Jednom me je jedan stariji čovjek poslao po vodu, ja nisam otišao, pa mi je on opalio klepku. Ja se odam žaliti ćaći, a ćaća mi opali pljesku... To mi je ostalo u sjećanju sve do sad, i potpuno je u pravu bio.

Znači, nama je nestalo kulture. Kad ti imaš kulturu, onda imaš razumijevanja i prema ženi, ali mora ona imati i prema tebi. Ja sa svojom suprugom imam fin odnos zato što smo tolerantni jedno prema drugom. Ona je mnogo više bila tolerantna kada sam bio mlađi i išao po koncertima, ali sam i ja uvijek imao razumijevanje, bio sam normalan. Ne postoji podjela posla između muškarca i žene, nije mi strano ni ispeglati, ni usisati, ni oprati suđe, ni napraviti klopu, ni ništa...

Napravio sam pjesmu 'Ko sam ja bez tebe' jer sam htio pokazati da mi možemo folirati mačo muškarce, ali kada dođemo kući, ako imamo ženu ili voljenu osobu, mi smo prepušteni jedno drugom - pričamo, dijelimo savjete... Ako si realan i pošten reći ćeš da je i ona bez mene ništa i ja bez nje. Odlučio sam da pokažem svojoj ženi, i ne samo svojoj ženi nego i svima drugima, da to moramo reći jedno drugom, znači voljenoj osobi, da smo jedno bez drugog - ništa...

Kada sam počeo da razmišljam o spotu u početku sam imao razne ideje, ali sam na kraju odlučio da u njemu bude baš moja supruga i naše dvije kćerke - i ispalo je super. Jedino sam možda malo zeznuo neke drugare, kažu da će me linčovati jer im sada njihove žene prigovaraju 'što nisi fin kao Miro', 'nisi mi nikad rekao ni da me voliš', itd. Ali, tako je kako je... Znači, pjesma i spot imaju i dozu edukativnog karaktera", zaključio je uz smijeh sjajni Miro.

Na kraju, pošto smo odlučili da ovaj intervju objavimo za 8. mart, jer nam se muzika Viteškog plesa baš baš uklapa uz današnji praznik, Miro nam je velikodušno ustupio video spot za ultra-romantičnu numeru "Ko sam ja bez tebe"!

Dakle, pripadnicama ljepšeg pola želimo srećan 8. mart, uz prelijepu pjesmu "Ko sam ja bez tebe", prvog singla sa novog albuma "Dar" Mire Janjanina i Viteškog plesa!

Uživajte...

Viteški ples - Ko sam ja bez tebe
Izvor: Mondo BiH/YouTube