Showtime

Šeron Tejt: Hipi ikona čija smrt i danas intrigira planetu

Autor Vesna Kerkez Izvor RTS

Prije tačno 51 godinu, na današnji dan 1969. glumica Šeron Tejt, žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijeni u njenoj kući na Beverli Hilsu.

Izvor: Keystone/Hulton Archive

Briljantna glumačka karijera čekala je ovu plavušu vanserijske ljepote, govorilo se šezdesetih. Članovi okultne sekte koju je predvodio najpoznatiji serijski ubica u istoriji Čarls Menson ugasili su taj san. Šeron Tejt je ubijena u 26. godini. Šesnaest uboda nožem. Dvije nedjelje pred porođaj. 

Govorilo se da je rođena za zvijezdu, da je druga Merilin Monro, da će pokoriti Holivud. Na vrhuncu hipi ere, u noći između 8. i 9. avgusta 1969, članovi "Porodice", kako je Menson nazivao svoju sektu, zvjerski su izboli Šeron Tejt i njeno troje prijatelja.

Ljepotica i hipi ikona

Izvor: John Downing/Hulton Archive

Šeron Tejt je rođena je 1943. godine u Teksasu. Još kao beba, sa šest mjeseci, učestvuje u izboru mis i pobjeđuje. Govorili su da je plijenila ljepotom, pa su joj još kao tinejdžerki predviđali blistavu budućnost. Šezdesetih, na vrhuncu popularnosti, postaje hipi ikona – moderna, slobodna, drugačija. Kao i veći dio mladih tog doba, drogira se, posjećuje žurke, brzo sklapa prijateljstva. Baš tako ulazi u svijet kinematografije.

Glumica u usponu

Izvor: Evening Standard/Hulton Archive

Na početku karijere, Šeron Tejt glumi u nekoliko filmova B kategorije. Počinje da radi na sebi, uzima časove glume, pjevanja, plesa. Uskoro stižu i ozbiljnije ponude, pa tako mlada Šeron 1967. dobija glavnu ulogu u filmu "Bal vampira", koji režira Roman Polanski. Iste godine, glumi u filmu "Dolina lutaka", a za tu ulogu dobija nominaciju za Zlatni globus kao zvijezda u usponu. U kultnom hororu "Rozmarina beba" izmiče joj glavna uloga, koju je dobila Mia Farou, ali sporednom ulogom ostavlja veliki pečat.

Pred snimanje filma "Bal vampira", Šeron u Londonu na jednoj žurci upoznaje Polanskog i sa njim ulazi u strasnu vezu. Ona mlada i lijepa, on ekscentričan, popularan, slobodnog ponašanja. Praćeni su u stopu. Malo nakon godinu dana zabavljanja, par se vjenčao 1968. uz veliku pažnju javnosti. Govorilo se čak da je bilo više fotografa nego gostiju. Šeron krajem te godine ostaje trudna. "Želim hipi djevojku, a ne domaćicu, a to je Šeron", govorio je kasnije Polanski.

Krvava noć

American actress Sharon Tate (1943 - 1969) and French-Polish filmmaker Roman Polanski at their wedding reception held at London's Playboy Club, UK, 20th January 1968. (Photo by Larry Ellis/Daily Express/Getty Images)
Izvor: Larry Ellis/Daily Express/Getty Images

Pošto Polanski u Londonu piše novi scenario, da ne bi bila sama, Šeron u vilu u Sijelo Drajvu 10050 poziva troje prijatelja. Riječ je o Džeju Sebringu, Vojteku Fikovskom i Abigejl Foldžer. Šeron Tejt treba da se porodi za dvije nedjelje, a za nekoliko dana Polanski dolazi iz Londona.

Pomračenih umova pod patronatom vođe sekte Čarlsa Mensona, troje članova "Porodice" – Suzan Etkins, Patriša Krenvinkel i Teks Votson – ulaze na imanje sa Mensonovom naredbom da ubiju sve koji se u kući nađu. Usput su iz vatrenog oružja pogodili i momka koji je obilazio imanje. Upadaju u kuću i kreće krvavi pir. Šeron i beba izbodeni su 16 puta. Troje prijatelja takođe. Šeron Tejt sahranjena je sa sinom na groblju u Kaliforniji.

Brojne spekulacije

Izvor: Steve Zak/Getty Images North America

Život ali i smrt glumice pratilo je mnogo medijskih spekulacija. Od toga da ju je Polanski neprestano varao, do toga da je tokom života u Italiji bila silovana. I oko masakra u Sijelo Drajvu ispletene su brojne teorije. Navodno je baš to imanje izabrano zbog toga što je tu ranije živio producent koji je odbio da sarađuje sa Čarlsom Mensonom. Takođe, govorilo se da je inspiraciju za zločine Mensonova "Porodica" pronašla u pjesmi "Helter skelter" čuvenih Bitlsa. Menson je svojim sljedbenicima govorio da pjesma navodi na supremaciju bijele rase nad ostalim rasama i apokaliptičnom kraju svijeta.

"Bilo jednom... u Holivudu"

Izvor: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images Europe

Tačno pola vijeka od svirepog ubistva Šeron Tejt i njeno troje prijatelja, reditelj Kventin Tarantino napravio je film inspirisan upravo ovim događajem. "Bilo jednom... u Holivudu" je bio jedan od najiščekivanijih filmova prošle godine i prati dešavanja u filmskom centru neposredno pred ubistvo glumice. U Holivudu koji je, kako kaže reditelj, ubistvom Šeron Tejt prestao da postoji. Ulogu Šeron Tejt igra australijska glumica Margo Robi.