Odlična vijest!

Domaća gibanica je "čudo" za cijeli organizam: Nutricionistkinja objasnila zašto je ona najbolji izbor za doručak

Autor Dragana Božić

I mi smo iznenađeni, ali postoji odlično objašnjenje!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/varbenov

Nutricionistkinja Branka Mirković rekla je na televiziji da peciva generalno nisu dobar izbor za doručak, ali je gibanica izuzetak!

Svi rado doručkuju pecivo, prženice, gibanicu... Ako već mora nešto od toga, Mirkovićeva savjetuje domaću gibanicu!

"Gibanica je fantastična, ona ima mlijeko, jaja, sir, kore, ona je prvi izbor! Prženice su ipak previše masne", rekla je ona.

Kore će nam dati ugljene hidrate, mlijeko i sir kalcijum važan za kosti, a jaja su puna proteina koji će nas zasititi i učestvuju u izgradnji mišića. Izbalansirani doručak je važan jer nam on "započinje" dan kada je u pitanju metabolizam.

"Ujutru bi trebalo jesti sve, pojedite jak doručak i onda u toku dana dodajte šta vam je potrebno. Ako ste pojeli nešto jače, napravite pauzu tri do četiri sata do sljedećeg obroka", rekla je ona.

"Ako lagano doručkujemo, proteine ćemo variti tri do četiri sata. Doručkovali smo oko sedam, nema potrebe do 11 sati da jedemo sljedeći put. Ručak bi trebalo da sadrži meso, manju količinu, ali jedite bolje ribu zbog D vitamina", rekla je ona.

Tagovi