Stil

"Čudotvorne" šitake pečurke: Najpre ih jedite sveže, a tek onda suve!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šta sve sadrže i kako je najbolje jesti šitake pečurke?

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/1827photography

Šitake pečurka odavno važi za azijski simbol dugovečnosti, i u Kini se još od dinastije Ming u 14. veku koristila kao lek.

Šitake gljiva jača cirkulaciju, pomaže kod umora i iscrpljenosti, koristi se čak i kao lek za bolesti gornjih disajnih organa. Pojedina istraživanja pokazuju i da efikasno smanjuje holesterol.

"Šitake su bogate selenom, gvožđem, dijetalnim vlaknima, proteinima i vitaminima C, A, B1, B2 i B12. Sadrže i eritadenin i snižavaju nivo holesterola u krvi", kaže holistički terapeut Gordana Veinović.

Ona savetuje da svakog dana konzumirate 50 grama svežih gljiva koje se mogu nabaviti u bolje opremljenim marketima, a potom da pređete na sušene.

"Uzimajte do pet grama, jednom ili dva puta nedeljno. Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na ove gljive u vidu crvenog osipa na koži, i to je prvi znak da vam šitake ne odgovaraju, nemojte ih onda koristiti. Lekara konsultujte ukoliko uzimate neku terapiju jer šitake gljiva može uticati na apsorpciju određenih lekova", rekla je ona.

Šitake sadrže i lentinan koji jača imunitet i bori se protiv infekcija, a kao moćan antioksidans, štite ćelije i od štete koje im nanose slobodni radikali.

(MONDO/Blic žena)