Znate li šta bi trebalo da uradite?
Zapravo je veoma važno na koji način jedemo kako bismo izbjegli preopterećenje želuca. Nutricionista Džo Travers daje korisne savjete o pravilnom žvakanju hrane.
Problemi s probavom i pojava refluksa, simptoma prilikom kojeg dolazi do svojevrsnog vraćanja hrane i želudačnih sokova iz želuca nazad u jednjak. Još jedan problem prebrzog jedenja jeste što može dovesti do gojenja jer u tom slučaju pojedemo više nego što nam zapravo treba da bismo bili siti.
Travers kaže da se hrana mora žvakati onoliko vremena koliko je potrebno da bude dovoljno usitnjena da bi mogla lako da se proguta.
Na taj način želudac se ne napreže previše prilikom varenja.
"Ako hrana ne ostaje dovoljno dugo u ustima, ona se ne izlaže amilazi koja je potrebna da bi se razgradili ugljenohidrati. U želucu se vrlo malo vare ugljeni hidrati, a ako hrana stigne do njega bez pravilne obrade u ustima, želudac mora da radi puno više. Ukoliko neprožvakani komadići hrane dođu do vrha tankog crijeva, to može da izazove nadutost, neprijatnost i bol", kaže britanski nutricionista.
Travers savjetuje ljudima da nakon svakog zalogaja ostave pribor za jelo.
Tek nakon što ste prožvakali i progutali jedan zalogaj, ponovo uzmite pribor za sljedeći zalogaj!
"Postoji nešto što vam stvara osjećaj žurbe kada imate pred sobom viljušku punu hrane. Čekate kada ćete je staviti u usta što vas tjera da brže progutate zalogaj", ističe Travers.
(MONDO/Magazin Novosti)