Genijalno!

12 stvari koje bi profesionalni organizatori odmah izbacili iz vaše kuće: Znamo da ih imate, a neke su i opasne!

Autor Dušan Volaš

Ovo su stvari za koje mislite da su vam neophodne, a zapravo vam samo prave nered u kući i gomilaju se!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/AnnaStills

Ako želite da u 2021. uđete bez haosa, uz mnogo dobre i kreativne energije okrenute uspjehu, morate pobacati ove stvari iz kuće.

Profesionalni organizatori prostora naplaćuju lijepe pare kako bi ljudima objasnili šta bi i zbog čega trebalo da izbace iz koje prostorije, i ovo su njihovi univerzalni savjeti.

Ovih 12 stvari slobodno odmah pobacajte!

1. Kutije za odlaganje

Koje ste kupili da ne biste imali haos u kući, a sada su one dio tog haosa. Možda zapravo nisu bile odgovarajuće veličine, ili su se u međuvremenu oštetile, niste sigurni gdje su im poklopci... Sve kutije za odlaganje koje nisu dio rešenja, već problema, odmah pobacajte. Pročitajte i koju plastiku nikada ne bi trebalo da imate kod kuće!

Izvor: YouTube/Downshiftology

2. Besplatne stvari

Otišli ste na neki događaj ili promociju i dobili ste svesku, šolju, kačket, platneni ceger... Ko ne voli poklone, zar ne? Ako iz te šolje niste pili nijedan jedini put, ceger ne koristite za kupovinu i kačket ne biste ni u ludilu stavili, sve to može da "leti".

3. Sakupljači prašine

Među njima su ramovi za slike koji u sebi nemaju slike, dekorativne sitnice za koje niste emotivno vezani... Pogledajte na policu, znaćete koje su.

4. "Popraviću kad stignem" stvari

Jedan dio im se odlomio i još uvijek znate gde je, samo bi ih trebalo namjestiti? Ako odlažete popravku neke stvari mjesecima, ili ste je već zamijenili ili vam nije ni potrebna. Ne mora da zauzima prostor u vašem domu.

5. "Zatrebaće nekad" stvari

Znamo da u kući imate najmanje jednu malu, plastičnu kesicu u kojoj se nalazi malo dugme specifičnog izgleda. Zadržali ste ga zbog bluze ili košulje koju odavno više ne nosite. Isto važi i za nekoliko praznih tegli, kutijicu punu gumica, i bilo šta drugo za šta mislite da će vam baš zatrebati a eto, baš nije, već godinama.

6. Džoger koji se raspada

Profesionalni organizatori prostora obožavaju pribor za čišćenje koji radi. Ako vam džogeru za ribanje otpada glava, metla vam se rascvetala, krpe su već sive, sve bi to trebalo da zamijenite. Čišćenje kuće bi trebalo da bude brzo i efikasno, a ne da vas pribor dodatno sapliće u njemu.

Izvor: Guliver/Getty Images/Mariakray

7. Kuvari

Ako imate neki koji volite i zaista koristite, njega sačuvajte. Ako ih imate 12 koje ste dobili na poklon i niste ih nikada otvorili, neka "lete". Recepti se svakako nalaze na Internetu!

8. Pribor za hobi

Kojim ste se bavili prije više od šest mjeseci. Tada je zadovoljio vašu potrebu za kreativnošću, i nije vam nakon toga pao na pamet. Pobacajte stare boje, četkice, ili druge sitnice potrebne za hobi koji vas je "držao" kratko vrijeme. A ukoliko odlučite da mu se vratite, počastite sebe novim priborom!

9. Stara tehnologija

Video rekorder, CD plejer, kasetofon, diskete, stari mobilni telefoni... Odvojite jedno popodne, i šta od uspomena možete da spasete sa njih, uradite to. Potom ih pobacajte.

10. Knjige

Kakvo iznenađenje, svi volimo da u kući imamo knjige. Ali, debeli rečnici koje ste možda dobili, za jezik koji ne znate, koji vam ne znače u eri kada bilo koju nepoznatu riječ možete naći na Internetu uz pravilan izgovor u audio verziji, više vam ne trebaju. Isto važi i za udžbenike sa fakulteta, stare rokovnike... Zadržite romane koje volite i napravite mjesta za nove, knjige koje se više smatraju referencama za neku veštinu koju ste odavno savladali samo zauzimaju mjesto. Poklonite ih nekome kome su potrebne.

Izvor: MONDO/Zora Ćirković

11. Olovke

Skupite ih na jedno mjesto, a znate da ih ima svuda, i isprobajte svaku. Olovke koje ne rade veoma su česte u našim domovima, kao i flomasteri, markeri za podvlačenje... Sve istrošene hemijske olovke, i grafitne koje više nemaju gumice, odmah bacite.

12. Mape

Možda ste ih donijeli sa nekog putovanja "ko zna kad", nema potrebe da ih čuvate. Često nas one podsjećaju na lep provod, ili nas inspirišu da maštamo da ćemo se nekada vratiti na neko mjesto koje smo podsjetili. Vaša mapa je najvjerovatnije već puna starih informacija, a kada ponovo budete išli tamo, preuzmite digitalnu mapu na mobilnom telefonu. Staru bacite!

Tagovi