Skraćuju rok trajanja vašeg frižidera, popravke bi mogle skupo da vas koštaju!
Frižider nije naročito "zahtevan" aparat, ali postoje pravila njegovog korišćenja. Ako ih kršite, rizikujete da slabije radi i kvari se, zbog čega ćete morati da zovete majstora i plaćate skupu popravku.
Majstori bi željeli da prestanete ovo da radite svom frižideru!
1. Stavljate previše hrane unutra
Lijepo je imati pun frižider ili zamrzivač, ali u njemu mora postojati prostor za cirkulaciju vazduha. Ako njega nema, frižider će se "mučiti" da ohladi postojeće namirnice i hrana će se brže kvariti ako je toplo. Trošiće više energije i rizikujete da se pokvari. Uradite jednostavan test - pružite ruku, ako možete da dodirnete zadnju stranu frižidera, nije prepunjen, ako vam namirnice prepreče put, ima ih previše.
2. Ne pazite kada zatvarate vrata
Vrata frižidera nisu kao vrata kuhinjskog kredenca, guma omogućava da dihtuju i da hladan vazduh ne izlazi, niti da ulazi topao. Vrata su često magnetizovana pa ćete osjetiti otpor kada ih otvarate ili zatvarate. Ali ako je frižider prepunjen, dešava se da mislite da ste zatvorili vrata, a niste. Uvijek ih blago "cimnite" kada ste ih zatvorili da biste bili sigurni da ste ih dobro zatvorili.
3. Previše smanjujete temperaturu
Ovo je veoma česta greška ljudi koji svoj frižider koriste svakodnevno. Zbog čestog otvaranja i zatvaranja, temperatura u njemu raste, pa većina pomisli da će kratkoročno rešiti taj problem smanjenjem temperature. Lako ćete zaboraviti da ste to uradili i onda će uređaj biti opterećen, uz veći rizik da se pokvari. Dobićete pritom i skoro pa zamrznute namirnice, mleko u kojem nastaju kristali leda ili voće i povrće koje se oštećuje previše niskom temperaturom.
Temperatura u frižideru trebalo bi da bude između 1,6 i 3,4 stepena Celzijusa.
4. Ne čistite ga
Frižider zahtijeva održavanje, u njemu se drže namirnice koje mogu otpuštati miris ili čak tečnost. Bakterije mogu da naprave veliki problem, a vlaga da ošteti gumu i druge dijelove. Prašina i prljavština se šokantnom brzinom skupljaju u frižideru i redovno čišćenje je jedan od načina da ga održite u "voznom" stanju.
5. Stavljate toplu hranu unutra
Većina frižidera će "podneti" toplu hranu, ali nemojte je ubacivati često i pazite na temperaturu. Ako žurite pa neohlađenu hranu ubacite u frižider, rizikujete da se on preoptereti u pokušaju da rashladi sredinu, a za to vrijeme će se bakterije razmnožavati u hrani.
6. Stavljate ogromne stvari unutra
Da biste pravilno čuvali namirnice, podelite ih u manje posude. Ako imate ostatke kuvanog jela, na bi trebalo da se nalaze u ogromnoj šerpi, podelite ih u činije ili kutije za po jednu ili dvije porcije. To će omogućiti bolju cirkulaciju vazduha i bolji rad frižidera.