Stil

Kafa različito utiče na muškarce i žene! Za jedne je opasna, za druge spas, a najzdravija je...

Autor Maja Gašić

Neprestano slušamo upozorenja da je kafa opasna po osobe sa povišenim krvnim pritiskom, da li je to istina?

Izvor: YouTube/Screenshot/EL omda coffee

S vremena na vreme objave se rezultati istraživanja koji pokazuju da redovna konzumacija kafe može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Na primer, naučnici iz Nemačke u eksperimentu na miševima pokazali su da kofein stimuliše rad proteina P27 u mitohondrijima srčanih ćelija.

Ovaj protein čini kardiomiocite (srčane ćelije) otpornijim na stres i ishemiju (stanje u kojem pojedina tkiva ne primaju dovoljnu količinu kiseonika iz krvi), štiti od smrti.

Ustanovljeno je i da protein imaju i ljudi, a o njegovom uticaju na organizam treba nastaviti istraživanja kako bi se dobila kompetnija slika.

U studijama na ljudima pokazali su se blagotvorni efekti kafe na kardiovaskularni sistem nakon infarkta miokarda, što se može objasniti antioksidativnim, antiinflamatornim svojstvima komponenata ovog napitka, vazokonstrukcijskim (sužavanje lumena krvnog suda izazvano stezanjem - sa povećanjem krvnog pritiska, usporenjem krvotoka i opadanjem telesne temperature) i ekspandantnim (širenje) efektima.

Naučna literatura ukazuje da ne postoji veza između konzumacije kafe i povećanog rizika od hipertenzije. Ali postoje i druge studije koje pokazuju da pijenje više od tri šolje kafe dnevno može povećati razvoj tromboembolijskog moždanog udara kod muškaraca. Žene nisu imale takvu zavisnost. Pored toga, žene sa normalnim krvnim pritiskom i nivoom holesterola, normalnom telesnom težinom i bez dijabetesa tipa 2 koje su konzumirale kafu imale su manji rizik od moždanog udara.

Sveže mlevena i sveže pripremljena kafa ispostavilo se da je najkorisnija. Sadrži više različitih antioksidanata koji pozitivno utiču na zidove krvnih sudova, metabolizam ugljenih hidrata i masti. Konkretno, kafa sadrži takav jedinstveni antioksidans kao hlorogena kiselina, koja pomaže u normalizaciji nivoa glukoze i holesterola u krvi. Pored toga, hlorogena kiselina, koja normalizuje metabolizam masti, korisna je za ljude boluje od dijabetesa tipa 2.

Kafa takođe sadrži kalijum i magnezijum, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje srčanog mišića. Što su pržena zrna kafe svežija, to sadrže više hlorogene kiseline i drugih antioksidanata. 

Preporuka nutricionista su ne više od dve šolje dnevno ovog napitka.

Tagovi