I naučnici iznenađeni!
Konzumiranje jedne ili više šoljica kafe dnevno može smanjiti rizik od zastoja rada srca, ali uslov je da kafa sadrži kofein, navodi časopis "Sirkulejšn" /Circulation/, koji izdaje Američki savez za srce.
Analiza tri velike studije pokazala je da je manji rizik od zastoja srca uočen kod osoba koje popiju više šoljica kafe.
Naučnici su analizirali tri ranije studije sa podacima prikupljenim od 21.000 Amerikanaca koje su pratili najmanje 10 godina, a koji su pili do tri šoljice kafe dnevno.
U dve studije utvrđeno je da svaka šoljica kafe smanjuje rizik od zastoja srca od pet do 12 odsto u poređenju sa onima koji je nisu konzumirali. U trećoj studiji ustanovljen je 30 odsto manji rizik među onima koji su pili najmanje dve šoljice dnevno.
Beskofeinska kafa nije izazvala takav efekat. Naprotiv, prema jednoj studiji je čak povećala rizik od zastoja srca.
Veza između kofeina i smanjenja rizika od zastoja srca iznenadila je naučnike.
Autor studije Dejvid Kao, profesor kardiologije na Medicinskom fakultetu u Aurori, u američkoj saveznoj državi Kolorado, objašnjava da se kafa i kofein u populaciji često smatraju lošim za srce jer ih ljudi povezuju sa "lupanjem" srca i visokim krvnim pritiskom.
"Dosledan odnos između povećanja konzumiranja kofeina i smanjenja rizika od zastoja srca tu pretpostavku potpuno menja", navodi Kao.
On kaže da rezultati analize dokazuju efekat kafe, ali to ne znači da kafa može biti zamena za zdrav život kad je reč o zdravlju srca.
"Nema dovoljno jasnih dokaza da bismo zaključili da konzumiranje kafe jednako smanjuje rizik od zastoja srca poput prestanka pušenja, održavanja zdrave telesne težine ili vežbanja", ističe Kao.
(MONDO/Srna)