Istraživanje je pokazalo da srpska, odnosno turska kafa, u mnogo većoj mjeri šteti zdravlju nego ona koja je filtrirana
Domaća ili turska kaaf zapravo nanosi najviše štete našem zdravlju, za razliku od filtrirane, kažu naučnici.
Oni su testirali ovaj crni napitak koji se prirema kuvanjem kafe u prahu u ključaloj vodi. Tako pripremljena se služi zajedno sa talogom, a stručnjaci upozoravaju, to je najopasnije!
"Sve vrste kafa bez filtera sadrže veće količine organiskih jedinjenja kafestola i kahveola - hemikalija koje se nalaze u kapljicama ulja koje plutaju u kafi i takođe u talogu", izjavila je doktorka Liza Drijer za CNN.
"Studije su pokazale da ove supstance mogu da podignu nivo triglicerida i nivo LDL (lošeg) holesterola. Zato je uvijek bolje da pijete filtriranu kafu, odnosnu onu kroja se 'procijedi" kroz papirnati filter, jer se na taj način zadržavaju ove hemikalije."
Norveška studija objavljena u "The European Journal of Preventive Cardiology", bavila se vezom između metoda pripreme kafe i većeg rizika od prevremene smrti, bolesti srca i moždanog udara.
Više od 500.000 odraslih Norvežana između 20 i 79 godina učestvovalo je u studiji, koja je zahtijevala da dvije decenije popunjavaju ankete. Tokom ovog vremenskog perioda, otprilike 12.000 učesnika umrlo je od srčanih bolesti, 6.000 umrlo je od ishemijske bolesti srca, a skoro 3.000 umrlo je od moždanog udara.
Na kraju, istraživači su otkrili da učesnici koji piju filtriranu kafu su za 15 odsto manje u riziku od prerane smrti. Ljudi koji su svakodnevno pili između jedne i četiri šolje doživjeli su najniže stope smrtnosti - a to uključuje i ljude koji uopšte nisu pili kafu.
(MONDO)