Stil

Crveni pirinač je "smrt" za holesterol! Kardiolog kaže: Snižava masnoće bolje od lijekova i čisti krvne sudove

Autor Dragana Božić

Nevjerovatne prednosti namirnice za koju malo ko zna.

Izvor: Tube/Screenshot/YouPlant Sugar

Da li ste čuli za crveni pirinač? Rusi i Kinezi ga od davnina koriste u ishrani kao "lijek" za brojne zdravstvene probleme, a prvenstveno za čišćenje krvnih sudova i snižavanje holesterola. 

Ova namirnica nastaje kao rezultat dugog i složenog procesa fermentacije mješavine kuvanog pirinča, crvenog vina, prirodnog soka biljke koja je u narodu poznata kao srčika i vode. Na kraju se ovoj mješavini dodaju još i čestice buđi, koje sadrže prirodan statin od kojih pirinač dobija karakterističnu crvenkastu nijansu.

Za razliku od vještačkih statina, koji se nalaze u većini lijekova za snižavanje holesterola od kojih mnogi imaju i negativno dejstvo na organizam, posebno za srce i krvne sudove, prirodni statini iz crvenog pirinča nisu nimalo štetni.

Ova vrsta pirinča poboljšava funkcionisanje crijeva, normalizuje proces varenja, zahvaljujući obilju vlakana uklanja toksine iz tijela, što takođe pomaže da se spriječi apsorpcija lošeg holesterola u krvi.

"Još jedna prednost ove kulture je nizak glikemijski indeks. To znači da jedenje crvenog pirinča neće uzrokovati 'skakanje' šećera u krvi. To je jedan od razloga što se ova namirnica posebno preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa", objasnila je kardiolog i gastroenterolog Ana Korenevič.

Tagovi