• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''U vrhu nezakonitih praksi'': Kakvo je maslinovo ulje na tržištu BiH?

Autor Dušan Volaš

Povodom nedavne informacije da svako drugo ispitano ekstra djevičansko maslinovo ulje na hrvatskom tržištu nije odgovarajuće u odnosu na deklaraciju, raspitali smo se kakvo je stanje kod nas i da li ima eventualnih malverzacija.

 ''U vrhu nezakonitih praksi'': Kakvo je maslinovo ulje na tržištu BiH? Izvor: Envato

U Agenciji za bezbjednost hrane u BiH za Mondo portal su rekli da od nadležnih inspekcija nemaju saznanja da se na domaćem tržištu nalazi ekstra djevičansko maslinovo ulje koje ne ispunjava propisana svojstva.

U agenciji ističu da je najočigledniji vid lažiranja prehrambenih proizvoda potpuna zamjena jedne vrste s drugom, ili zamjena jedne vrste sastojaka sa drugom vrstom sastojaka tog proizvoda, a da je se ta praksa može naći kod ekstra maslinovog ulja.

Možda će vas zanimati

"Često ovo uključuje miješanje autentičnog proizvoda sa sličnom ili jeftinom alternativom. Čak i relativno mali nivoi promjene (5-10 odsto) mogu, s obzirom na velike količine uključene u većinu proizvoda, stvoriti višak novca za one koji su uključeni u navedeno. Iz tog razloga, ekstra djevičansko maslinovo ulje i spada u kategoriju prehrambenih proizvoda koji su u vrhu nezakonitih praksi kao što su krivotvorenje, uzurpacija i obmanjivanje potrošača", ističu iz Agencije za bezbjednost hrane u BiH.

U Inspektoratu Republike Srpske je potvrđeno da je tokom 2020. godine prilikom uvoza na laboratorijsku analizu upućeno 15 uzoraka različitih vrsta maslinovog ulja, kao što je ulje od komine maslina, ekstra djevičansko maslinovo ulje, aromatizovano maslinovo ulje, porijeklom iz različitih zemalja: Makedonije, Italije, Hrvatske, Turske, Grčke i od različitih proizvođača.

"Na osnovu rezultata analiza izvršenih u JZU 'Institut za javno zdravstvno' Republike Srpske u protekloj godini nije bilo neispravnih pošiljki maslinovog ulja", kažu ispektori Srpske.

Laboratorijskim analizama kontrolišu se mikrobiološki parametri, zdravstvena ispravnost, parametri kvaliteta kao što su: sadržaj slobodnih masnih kiselina, sastav masnih kiselina, peroksidni broj, kao i sadržaj teških metala.

Prema podacima koje smo dobili od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH tokom prošle godine uvezeno je blizu 390 hiljada litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja ukupne vrijednosti oko tri miliona KM.

Pravilnikom o tržišnim standardima u BiH ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje dobijeno direktno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koje sadrži 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja i koji ispunjavaju propisana svojstva za ovu kategoriju maslinovih ulja.

Izvor: Envato

Podsjećamo, više od polovine maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstra djevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstra djevičanskih, pokazali su podaci državnog inspektorata.

Inspektori su, navodi se, u prošloj godini uzorkovali i analizirali kvalitet, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.

Čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvalitete, zbog čega je izdato i devet prijedloga za optužnicu nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rješenja o zabrani stavljanja na tržište ulja.

"Shodno tome, ako je 'pala' jedna serija, pitanje je koliko ih se, s obzirom na mali broj uzorkovanja – a samo smo u 2019. uvezli 4,5 miliona litara maslinova ulja za 14,6 miliona evra – provuklo neopaženo", objavili su mediji.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE