• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH sa tržišta povlači hodalicu za bebe, kacigu i pomagala za plivanje

Autor Dušan Volaš

Sa tržišta BiH povlače se i uništavaju hodalica za bebe, biciklistička kaciga, te plutajuća pomagala za plivanje jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

 BiH sa tržišta povlači hodalicu za bebe, kacigu i pomagala za plivanje Izvor: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Riječ je o hodalici "BE 3568", porijeklom iz Kine, koja predstavlja ozbiljan rizik od povrede za djecu jer nije stabilna i može se prevrnuti, ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 1273:2010, a oznake, uputstva za upotrebu i informacije prilikom kupovine nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Iz Agencije navode da je firma iz Brčkog, koja je uvoznik ove hodalice, preduzela dobrovoljne mjere povlačenja sa tržišta, vraćanje od potrošača i uništavanje hodalice, te obavještavanje potrošača o rizicima i načinu vraćanja proizvoda.

Biciklistička kaciga (Sports prction 01011706) iz Kine je nesigurna jer nije usklađena sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 1078+A1:2013, a ne pruža zaštitu od udara i povreda, ističe se u saopštenju.

Uvoznik ovog proizvoda preduzeo je mjere njegovog povlačenja sa tržišta i uništavanje, a potrošačima koji su ga kupili, savjetuje se da ga ne koriste, već vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje.

Prsluk za plivanje "Sviming vest", čija je zemlja porijekla Kina, predstavlja rizik od utapanja korisnika jer nije usklađen sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi, ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 13138-1:2016, nema propisanu čvrstoću, sigurnosni nepovratni ventili nisu u funkciji, a komore zadržavaju manje od 50 odsto originalnog potiska.

Iz Agencije navode da je uvoznik dobrovoljno povukao ovaj proizvod sa tržišta i uništio.

Pojas za plivanje (Five-Piece Belt Trainer), iz Kine, predstavlja rizik od utapanja korisnika jer ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 13138-1:2016, nema propisanu čvrstoću, a ni upozorenja, pratećih oznaka i obaveznih obavještenja o proizvodu.

Uvoznik je dobrovoljno povukao proizvod sa tržišta i uništio, a potrošačima koji su ga kupili, preporučuje se da ga ne koriste i vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su ga kupili.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE