Jedemo je i kad ne bismo smeli.
Krompir, jedna od najpopularnijih namirnica širom sveta, lako je dostupna, ne košta mnogo, a na srpskoj trpezi se nalazi makar jednom nedeljno.
Kada se pravilno konzumira, krompir ima korisna svojstva i odličan je izvor vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i antioksidanata. Sadrži kalijum i natrijum koji su neophodni za normalno funkcionisanje ćelija, vitamin B6 koji je uključen u imunološke procese, kao i vitamin C.
Ipak, ova omiljena hrana nije pogodna za svakoga.
Ipak, ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa, gojaznima, sa gastrointestenalnim tegobama (gastritis). Ali čak i ovom slučajevima nije neophodno u potpunosti odustati od njega - samo treba ograničiti upotrebu u ukupnoj dnevnoj ishrani na 10 odsto.
Kako je najzdravije da se jede?
Najbolji je bareni ili krompir kuvan na pari. Stručnjaci kažu i da je najbolje ukloniti mu koru jer u njoj se najviše akumuliraju štetne materije iz zemlje i vazduha. Nikako s ene preporučuje prženje u dubokom ulju, kao što se priprema pomfrit, jer ovakva jela sadrže puno masti i toksičnih supstanci.
Ono šro se nikako ne preporučuje jeste i konzumacija krompira koji je proklijao. U ovom "korenju" se pod uticajem sunčeve svetlosti skuplja solanin - toksična supstanca koja uništava ćelije.
Optimalna konzumacija krompira, bez štete po zdravlje, iznosi 200-300 g dva puta nedeljno.