Stil

Hrana zbog koje se gojite a da toga niste ni svjesni: Važi za dijetalnu - nigdje ne piše da sadrži šećere, a krcata je

Autor Maja Gašić

Većina osoba koja je na dijetalnim režimima ishrane ih jedu, a da nisu svjesni koliko štete.

Izvor: Youtube/screenshot/Todd's Kitchen

Direktan šećer je glavni uzročnik gojaznosti. Svako ko želi da oslabi to dobro zna i izbjegava ga, ali se često dešava da unose hranu za koju vjeruju da je dijetalna ili makar manje štetna po liniju, a koja zapravo sadrži šećere.

Nekad je reč o kupovnim, prerađenim namirnicama na kojima čak i nije naznačeno da sadrže šećere, a nekada o prirodnim proizvodima koji se obično preporučuju u dijetalnim režimima...

Biljno mlijeko

Ovo mlijeko se smatra korisnom zamjenom za kravlje mlijeko koje može biti problematično jer veliki broj ljudi ne podnosi laktozu i mliječne proteine, kazein. Biljno mleko se pravi od orašastih plodova, kokosa, soje... Ipak malo ko zna da se u ovom proizvodu koji se prodaje u prodavnicama, šećer dodaje u gotovo 100 odsto slučajeva. Slatki ukus čini ovu hranu više "mliječnom". 

Hljeb

Gotovo svaki hljeb sadrži nekoliko kašika šećera. Dodaje se za poboljšanje ukusa i kako bi kvasac bolje "radio". Šećer u hljebu možda nećemo osjetiti, ali je prisutan. Gotovo u svim vrstama hleba od pšeničnog brašna, čak i u potpuno beskvasnom se nalazi. Ako ne postoji, to jeste naznačeno na pakovanju, pa tako na to treba obraziti pažnju.

Konzervisana hrana

U tegli ukiseljenih krastavčića nalazi se šećer, ali to nije sve. Dodaje se pasulju u konzervi, kukuruzu, zelenom grašku...

Prerađevine

Prerađevine, viršle, barene kobasice, suhomesnato - svim ovim proizvodima dodaje se šećer jer poboljšava ukus mesa i djeluje kao konzervans.

Sušeno voće

Sušeno voće ljudi najčešće koriste umjesto slatkiša kada su na dijeti. Činjenica je da se suvo i kandirano voće često zalivaju šećernim sirupom kako bi se bolje čuvalo, izgledalo ljepše i primamljivije. Trešnje i brusnice su često "natopljene" šećerom pre sušenja.

Proizvodi "bez šećera"

Dijetalni slatkiši, čokolade, fitnes štanglice i druga slatka hrana koja ima oznaku "bez šećera“ zapravo nije bez njega. To samo znači da se za slatki ukus koriste različiti zaslađivači, to mogu biti prirodna zaslađivači, na primjer, sirup od artičoke ili čak med, a mogu biti i vještački.

Većina ovih zamjena jednako djeluju na organizam kao šećer, brzo podiži njegov nivo u krvi. Pored toga, poznato je da vještački zaslađivači podstiču apetit.

Kečap

Bilo koji kupovni dresing, kečap, majonez ili sos od bijelog luka iz kesice, sadrže šećer. Djeluje kao konzervans, poboljšava ukus, a dodaje i na volumenu hrane.