Stil

Dijabetičari treba da preskoče doručak, evo i zašto

Autor Vesna Kerkez

Šta treba da doručkuju dijabetičari da se ne bi podigao nivo šećera u krvi.

Izvor: Guliver/Getty Images/Sjale

Svi ljekari i nutricionisti ističu da je doručak najvažniji obrok. Pacijentima koji su na nekoj od terapija savjetuje se da jedu prije nego što uzmu lijekove. Međutim ovo pravilo ne važi za jednu grupu hroničnih bolesnika. Smatra se da bi ova grupa pacijenata trebalo da sačeka 3-4 sata prije nego što unese hranu u organizam.

Koji su to pacijenti i zašto ne bi trebalo da doručkuju?

"To se odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa i metaboličkog sindroma“, rekao je dr Mihail Bogomolov, predsjednik Ruskog udruženja za dijabetes.

"Oni imaju oštećenu toleranciju na glukozu, a dnevni bioritmi niza hormona funkcionišu tako da sat, sat i po prije izlaska sunca jetra počne da ispušta glukozu u krvotok. Povišeni nivo glukoze traje sve dok sunce ne dostigne svoj zenit, odnosno do oko 13 sati popodne. Ako u ovo vrijeme uzimate redovan doručak, šećer može još više da skoči, što je vrlo štetno.

Ovo  se može izbjeći ako u ovo doba dana pacijent ne unosi hranu. Oni koji ne mogu da izdrže bez jutarnjeg obroka, preporučuje se da se odluče za namirnice bez ugljenih hidrata - bez slatkog, hljeba, žitarica. Najbolji odabir je proteinsko-biljni doručak, na primjer, kajgana i paradajz. Možete jesti mladi sir ili kefir sa pola kašike heljdinih pahuljica, ne više od toga. Ovakav doručak neće uticati na porast nivoa šećera u krvi", objasnio je doktor.