Stil

Ljekari objasnili kako da znate da li ste se prejeli ili imate infarkt

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Srpski ljekari Vojislav Perišić i Nada Macura uživo komentarisali bol u grudima

Izvor: TV Prva/screenshot

Bol u grudima poslije jela može biti znak da smo se prejeli, ali može upozoravati i na probleme sa srcem. Kako razlikovati želudačni bol od srčanog, u Jutarnjem programu tv Prve objasnili su doktorka Nada Macura, kardiolog, i gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

Profesor Perišić je najprije objasnio veliku grešku koja ubija vitamine u povrću, posebno vitamin C. 

Kome da se obratimo ako osjetimo bol u grudima poslije ručka?

"Ja bih rekla da želudac može nekada da imitira srčani bol, i često mlađi muškarci, koji su možda bili u kafani, previše jeli ili pili vino, osjetiće takav bol i pomisliće da je od toga. Donja površina srca može da imitira želudačni, jak bol, čak praćen povraćanjem. Ali je blaži infarkt kada se dobije u donjoj površini srca, umjesto gornjoj. Infarkt daje osjećaj bliske smrti, jak bol i preznojavanje. Bol kreće od želuca i ide na gore, pacijenti koji se prejedu, posebno tokom praznika da pripazimo, da ne pretovarujemo želudac tokom dana", rekla je ona.

Možda će vas zanimati

"Zapazio sam u posljednje vrijeme, dramatična je situacija sa iznenadnim bolovima u grudnom košu. Stravičan, jak, bol, kod osobe koja je do tada bila potpuno zdrava, bez alergije, roditelji adolescente dovode sa tim simptomima. Uradimo EKG, nema ništa, a mi nađemo zaglavljen komad hrane u organizmu! Alergija sluznice jednjaka, čudno zvuči, nema proliva, povraćanja, a liječi se lijekovima", rekao je profesor Perišić.

"Između profesora i mene postoji jedno akutno oboljenje, trbušna aneurizma koja se odmah hirurški rješava. To je bolest koja ne daje anomalije na EKG-u, nema osobitosti, imala sam mladog pacijenta koji je odmah morao na operaciju zbog toga", rekla je dr Macura.

Ona je rekla i da je svjesna toga da se loša hrana često naziva "bolničkom", i da često gledamo fotografije obroka datih čak i porodiljama, ali je podvukla da je umjerena ishrana bez previše začina ključna za oporavak organizma.

"Kažu, bolnička hrana je loša, ali to je za njihovo dobro, tamo postoji nutricionista koji određuje šta je pacijentima najpogodnije", rekla je ona.

(MONDO)

Tagovi