Bezbjedan i efikasna, obavezno ga probajte!
Krajem nedjelje proslavljamo Uskrs, domaćice već skupljaju ideje za prazničnu trpezu, ali i što originalnije farbanje jaja. Pored tradicionalnog i uvijek popularnog bojenja u lukovini, interesantna je i tehnika dekorisanja u krep papiru, zatim bojenje na pari, dekupaž sa salvetama, farbanje u vinu, sa kristalima, itd.
Posljednjih godina nametnuo se trend takozvanog "prirodnog" bojenja, odnosno kada se za dekoraciju uskršnjih jaja koriste se jestive boje koje se upotrebljavaju za pripremu torti i kolača, ali i sokovi.
Jedna od popularnijih metoda je bojenje sokovima iz kesice, a kuvar je otkrio kako i da na 100 odsto prirodan način ofarbate jaja. Izgledaće prelijepo, boja se neće skidati, a prednost je i što ako vam naprsne prilikom kuvanja, ne morate da strahujete da su hemikalije ušle u bjelance...
Kuvar Hakim Ganijev podijelio je najbolji i najefikasniji način farbanja uskršnjih jaja cijeđenim sokovima, a otkrio je i neke cake...
"Za najjaču boju uzmite cveklu i iscijedite sok. Malo ga prokuvajte, ali obavezno uz dodatak soli i malo sirćeta, jer će se tako boja zadržati. Ako ne stavite ove dvije namirnice, veoma brzo će se skinuti sa jajeta", napiminje kuvar i dodaje i da su odlične opcije sok od bundeve i šargarepe.
Ako želite zelenu boju, sok od kapara je najbolje rješenje.
(Mondo)