Stil

Ljekovita od sjemena do cvijeta: Ova biljka je pravo blago, a mnogi je uklanjaju je kao korov

Autor Nataša Petrović

Nutricionistkinja otkrila za šta je sve dobra kopriva - uklanjamo je kao korov, a nismo ni svjesni kod kojih sve problema pomaže!

Izvor: Youtube/Screenshot/Be Crystal Clear Sound Bath

Biljka koja je definitivno nepravedno zapostavljena i koju mnogi doživljavaju kao korov, ne znajući sve njene blagodjeti, jeste kopriva.

"Kopriva je rasprostranjena u gotovo svim dijelovima svijeta, a najčešće je nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima", kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i dodaje:

"Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama koje žare (otuda i naziv žara). Ljekoviti su svi njeni delovi, lišće, cvet, stabljika, koren i seme".

Danas koprivu, nažalost, mlađi naraštaji doživljavaju kao korov i nastoje da je pošto poto iskorijene iz bašte ili voćnjaka. Ali, stariji o njoj imaju drugačije mišljenje – potvrdiće da je ona u prošlosti bila izuzetno cijenjena, te svakodnevno korišćena kao hrana, ali i lijek.

Prvi tragovi upotrebe ove biljke potiču još iz prvog vijeka, kada je korišćena kao lijek protiv prehlade i opšte slabosti, te kao snažno sredstvo za detoksikaciju organizma. Kroz istoriju, kopriva je korišćena kao izvrstan diuretik i laksativ i odlično sredstvo za liječenje otoka, neredovne menstruacije, krvarenja, upale pluća, astme, bolesti slezine, gangrenoznih rana i drugih obolenja.

Takođe, u Rusiji se kopriva tradicionalno koristi i za liječenje bolesti jetre i žuči. U engleskoj i njemačkoj fitoterapiji ona je cijenjeno sredstvo za suzbijanje upala mokraćnih kanala i tegoba s prostatom. Zbog velike koncentracije gvožđa u mnogim kulturama se od davnina upotrebljava za liječenje anemije i nedostatka energije.

Možda će vas zanimati

Kopriva sadrži vlakna koja su vrlo slična onima iz konoplje i lana, zbog čega vekovima zauzima posebno mjesto u tekstilnoj industriji. U mnogim zemljama, domaćice su je koristile za čišćenje i pranje stakla, ogledala i posuđa tako što bi prljavu površinu izribale koprivom, isprale vodom i potom obrisale čistom krpom - navodi Nataša i dodaje:

U ovoj široko rasprostranjenoj zeljastoj biljci, kriju se mnogi dragoceni nutrijenti. Obiluje vitaminima C, A, K, B2. Sadrži belančevine, masti, flavonoide, tanin, hlorofil, karoten, lacitin, fitosterol, acetilholin, te patotensku, mravlju, sirćetnu i silicijumsku kiselinu. Koren koprive sadrži velike količine gvožđa, stoga se tradicionalno koristi u liječenju anemije, kao i protiv peruti u kosi, opadanja kose i za njeno jačanje.

Zbog visokog udela magnezijuma kopriva je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva, kao i opšte slabosti, umora i iscrpljenosti. Mineral silicijum je od velikog značaja za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica.

Klasičan domaći čaj od koprive:

Koprivu preliti vrelom, prokuvanom vodom i ostaviti 5-10 minuta da odstoji. Ne stavljajte je u metalnu džezvu, jer sastojci koprive ne bi trebalo da dođu u dodir sa metalom. Procijedite i zasladite po želji.

(MONDO/Srbija danas)