Čičak, biljka koja raste svuda oko nas ima brojna ljekovita svojstva. Mnogi je nazivaju korovom, a ne znaju koliko je korisna.
Kad je riječ o ljekovitim svojstvima, biljka koja raste bukvalno svuda oko nas je prava riznica zdravlja. Riječ je o čičku koji je, kako kažu stručnjaci, jednako koristan kao ženšen.
Ovu biljku mnogi smatraju korovom, a ne znaju da ima veoma blagotvorno dejstvo na naše zdravlje i pomaže kod brojnih tegoba. Bonus je što se za "liječenje" ne koristi samo cvijet ove biljke - korisne su i stabljike i lišće koje imaju širok spektar djelovanja - od prevencije i liječenja gastrointestinalnih do kožnih bolesti.
Listovi mladog čička su izvrstan izvor vitamina C, koriste se u pripremi omleta, supa, salata, kiselih krastavaca...
Zrelo lišće treba sakupljati bez peteljki tokom perioda cvjetanja, osušiti i izlomiti. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu u platnenoj vrećici. Koristan je i korijen čička. Potrebno je da se iskopa, očistiti od zemlje, dobro opere, isječe na sitne komade i osuši na temperaturi do 50 stepeni C. Osušen korijen se lako melje u brašno.
Sjeme čička je dobro samo kada je potpuno zrelo, a kada se osuši potrebno ga je istucati. Ove sjemenke su izuzetno jak diuretik, priprema se sa vodom u razmjeri od 1:10, a jednu čašu ovog napitka treba uzimati iz 3-4 puta u toku dana.
Sada je pravo vrijeme za berbu cvjetova čička, ali ne treba ga sušiti na suncu, već samo u suvoj prostoriji. Čaj od cvjetova čička ima snažno antialergijsko dejstvo koje može da spriječi pojavu alergijskog osipa.
Koristi od čička
Ova biljka ima snažno ljekovito dejstvo i pomaže kod stomačnih i kožnih bolesti, i gihta. U ovim slučajevima je najkorisniji prah od lišća koji se uzima 1 kašičica prije obroka i to 3-5 puta dnevno. Pije se sa toplom vodom ili čajem.
Za bolje varenje
Napravite čaj od 1 kašike isjeckanog lišća čička koji se prelije čašom vode. Ostavite da odstoji 20 minuta. Ako imate probleme sa čirom, onda se čaj kuva na tihoj vatri 1 sat. Uzimajte po jednu kašiku 3-4 puta dnevno prije obroka.