• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najjači prirodni antibiotik, a nije bijeli luk: Pomiješajte ga sa mlijekom i riješiće sve stomačne probleme! (RECEPTI)

Sadrži "brdo" zdravih sastojaka i zahvaljujući tome ima brojna ljekovita svojstva!

 Izvor: Guliver/Getty Images/eskymaks

Iako se najčešće koristi kao začin i dodatak jelima, ren je biljka koja sadrži glikozid, kalijum i sumpor, a veoma je bogati i vitaminom C, zbog čega ima ljekovita dejstva.

Ova biljka je zapravo jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika, koji normalizuje snabdijevanje krvi bubrezima, pobošljava cirkulaciju, kao i odliv žuči, ima diuretičko dejstvo, snižava nivo šećera u krvi, dobro deluje na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, a pomaže i u ublažavanju kašlja. Takođe, zagrijeva sluznicu i kožu.

Kod digestivnih poremećaja, najbolje je da dodajte kašičicu rendanog rena u čašu toplog mlijeka i pijete ovaj napitak jednom dnevno. Postupak ponovite nakon dve-tri nedjelje.

Ren može da bude i dobra prevencija za prehladu i grip, a dovoljno je samo da konzumirate oko 50 grama rena dnevno, konzerviranog ili svježeg. To se takođe preporučuje i onima koji imaju problem sa bolestima želuca ili bubrega.

Kod kašlja ili simptoma astme, kašiku rendanog rena pomiješajte sa tri kašike meda. Važno je da ren ne koristite kada imate povišenu tjelesnu temperaturu jer dodatno zagrijava kožu. Ovu mješavinu uzimajte pet puta dnevno po kašičicu, a za još moćniji prirodni lijek, ovoj mješavini dodajte i malo bijelog luka.

Kod virusa gripa, preporučljivo je da pijete čaj od rena – kašiku rendanog rena prelijte šolom ključale vode i ostavite da vri oko pet minuta. Procijedite i konzumirajte ovaj čaj tri puta dnevno.

Ukoliko patite od reume ili glavobolje, izrendajte korijen rena dužine oko deset centimetara. Dodajte malo vode, pa ovu smjesu stavite na krpu i držite kao oblog, ali prije toga kožu namažite uljem. Poslije pet minuta isperite kožu mlakom vodom.

Kod glavobolje se preporučuje da oblog od rena stavite na potiljak.

Pogledajte video o uticaju peršuna i rena na zdravlje:

Snaga bilja - peršun i ren
Izvor: MONDO/Snaga bilja

(MONDO)


Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop