Stil

Lubenica je prava bomba za zdravlje: Dobra je za varenje, smanjuje zapaljenje u tijelu, ali ima i jednu "lošu" stranu

Autor Nataša Petrović

Počela je sezona lubenica – evo zašto treba da jedete ovo voće i kakav uticaj ima na zdravlje.

Izvor: Youtube/Screenshot/Shyamlis Kitchen

Lubenica asocira na ljeto i nema ništa ljepše nego se po vrelom ljetnjem danu rashladiti sočnom hladnom voćkom.

Ne samo što je ovo voće (zapravo, povrće, mada ga niko ne zove tako) veoma ukusno, s obzirom na to da sadrži čak 92 odsto vode, pomoći će vam da budete hidrirani tokom ljetnjih dana. Evo i kako još lubenica utiče na zdravlje – ima i jedan uticaj koji vam se neće dopasti.

Možda će vas zanimati

Ublažava bolove u mišićima

Pošto tokom ljetnjih dana više vremena provodimo napolju i uglavnom smo fizički aktivniji – vožnja bicikla, rolera, šetnje, bavljenje raznim sportskim aktivnostima, veće su i šanse da se jave bolovi u mišićima.

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja pomaže mišićima da se oporave i ublažava bolove.

Smanjuje zapaljenje u tijelu

Hronično zapaljenje može da dovede do čitavog niza zdravstvenih problema, uključujući i do srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti, dijabetesa... Dobra vijest je da lubenica smanjuje nivo zapaljenja u tijelu.

Bogata je antioksidantom likopenom i vitaminom C, a ima i važnu ulogu u smanjenju oksidativne štete na ćelijama.

Možda će vas zanimati

Na istraživanju koje je sprovedeno na laboratorijskim pacovima, utvrđeno je da je u grupi kojoj je davana lubenica kao suplement u prahu, niži nivo markera inflamacije i oksidativnog stresa.

Poboljšava varenje

Pošto sadrži dosta vode i pomaže hidrataciji tijela, dobra je za one koje muči zatvor. Takođe, sadrži i malu količinu hranljivih vlakana, koji takođe pomažu da se "otpad" lakše kreće kroz crijeva i na kraju lakše izbaci.

Može da izazove migrenu

Iako veoma zdrava, lubenica može da ima i jednu "lošu" stranu – kod onih koji su inače skloni migrenama, može da bude okidač za ovu vrstu glavobolja.

To je utvrđeno u nedavno sprovedenoj studiji – u roku od samo nekoliko minuta nakon konzumiranja ovog voća, čak 29,5 odsto od 4.000 učesnika prijavilo je migrenu. S druge strane, marakuja, recimo, izazvala je migrenu kod samo 3,7 učesnika.

(MONDO)

Tagovi