Stil

Amerikanci poludjeli za ćevapima: Srbin otvorio kiosk u Čikagu, tradicionalnim specijalitetom osvojio grad (FOTO)

Autor Dragana Božić

Kiosk "Balkan Street Food", koji je otvorio jedan Srbin, postao je prava atrakcija u Čikagu.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Na ideju da otvori kiosk došao je kuvar Nemanja Milunović, veteran čikaških restorana, koji je novi posao započeo sa svojim bratom Markom Milunovićem. Njihova porodica se preselila u Sjedinjene Države prije više od 15 godina, ali želja za srpskom uličnom hranom nikada nije iščezla.

"Stalno smo pričali o tome kako želimo da otvorimo nešto što odgovara našem porijeklu. Stalno sam govorio svom bratu da mislim da će balkanska hrana postati popularna u Čikagu", rekao je Milunović.

 Braća su odmah odlučila da prvo krenu pristupačnijim putem i isprobaju stvari u zajedničkoj kuhinji koja se koristi isključivo za preuzimanje i dostavu, koncept koji je postao sve popularniji tokom pandemije, a mnogi su posebno oduševljeni Milunovićevim somunima i kažu da su jedno od najslasnijih i najukusnijih peciva koja se mogu probati.

Milunović je pažljivo promislio svaki element svojih ćevapa. Za samo meso, kaže da se uglavnom pridržava originalnog recepta.

“Tradicionalni ćevapi začinjeni su samo solju, biberom i bijelim lukom. Ja koristim malo paprike, ali neki ljudi dodaju previše, zajedno sa drugim začinima”, rekao je Milunović i otkrio da bi se napravili pravi ćevapi, bijeli luk treba prvo da se prokuva u vodi, da bi se tečnost zatim upotrebila kao dodatak mljevenom mesu.

Milutinović ističe da je tajna dobrih ćevapa, prije svega vrijeme.

“Mora da fermentira preko noći u hladnjaku, ne možete samo samljeti govedinu i odmah je upotrijebiti. Mora se odleži najmanje 24 sata”, rekao je.

(MONDO/Serbiantimes.info)