Savjeti

Ako ovako podgrijavate hranu, odmah prestanite: Rizikujete trovanje i opekotine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako podgrevate hranu u mikrotalasnoj rerni, pazite na ove dvije greške!

Izvor: Shutterstock/Mike _shots

Ako imate mikrotalasnu pećnicu, vjerovatno znate da postoje stvari koje u njoj ne bi trebalo podgrijavati. Ali, ostatak "nauke" vezan za mikrotalasnu možda niste znali a bitno utiče na to kako će hrana izaći iz nje!

Dvije greške ljudi često prave, zbog čega im se hrana pregrije samo na jednom dijelu i rizikuju opekotine. S druge strane, nedovoljno odleđena ili zagrijana hrana koja može sadržati bakterije opasna je i po zdravlje.

Evo kako da zagrijete hranu ravnomjerno i oslobodite se ovih problema, nemojte praviti ove greške!

Solite hranu

Mnogo ljudi sipa sebi porciju hrane, posoli malo odozgo i ubaci u mikrotalasnu. Ali to je greška - so privlači energiju iz mikrotalasne i zbog toga će jako posoljeni dio biti vreliji od ostatka. Takođe rizikujete i da, u zavisnosti od toga šta podgrijavate, taj gornji sloj bude presušen. Posolite porciju kada ste je već zagrejali i potom promiješajte.

Grijete hranu u četvrtastim posudama

Kada zraci krenu po rerni, privlačiće ih uglovi, zbog čega će hrana u "ćoškovima" četvrtastih posuda biti pregrejana. Rizikujete da se opečete, zbog čega bi hranu uvijek trebalo zagrijavati u okrugloj posudi. A sve što se nalazi u sredini može da ostane hladno, što ne utiče samo na ukus već i bakteriološku ispravnost hrane.

Pročitajte i šta je najprljavije u kuhinji - iznenadiće vas!

(MONDO)

Tagovi