Narodna medicina

Moćna domaća biljka rješava kašalj u sekundi: Evo kako se pravi sirup, ali ne smiju svi da ga piju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Domaći sirup protiv kašlja pravi se od bijelog sljeza, narodni travar dao recept!

Izvor: YouTube/Survivalmedicine

Sljez je moćna biljka o čijoj se efikasnosti protiv kašlja priča vijekovima. Na našim prostorima postoje crni i bijeli sljez, ali se ne koriste za iste tegobe, rekao je na RTS-u novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

"Bijeli sljez koristi se nekoliko hiljada godina, djeluje moćno zbog sluzi koja smiruje suvi, nadražajni kašalj. Djelotvoran je prvenstveno koren, ali i list i cvijet ove biljke", rekao je on.

Za razliku od jagorčevine ili bršljana, koji teraju telo da izbaci nagomilanu sluz, sljez je biljka koja djeluje umirujuće i umanjuje kašalj. Majčina dušica je biljka koja blagotvorno djeluje na obe vrste kašlja, suvi i "produktivni".

"Bijeli slez mogu koristiti i trudnice i djeca, a koristi se i protiv upale grla ili usne duplje, bronhitisa... Ima i supstance koje još nisu identifikovane, a koje djeluju na jačanje imunog sistema, te je opravdano da se ta biljka koristi kod prehlada i nazeba", rekao je on. 

Sirup protiv prehlade

Pomiješajte zovu i majčinu dušicu, ostavite da se ohladi pa dodajte kašičicu bijelog sljeza. Neka odstoji da bi izašla sluz, a može i da stoji 12 sati u frižideru. Gustu tečnost procijedite i pomiješajte sa duplom količinom meda, pa dobijate biljni sirup. Odrasli bi trebalo da uzimaju jednu kašiku na svaka dva sata", rekao je on.

Dijabetičari bi trebalo da paze ako piju lijekove i konzumiraju čaj bijelog sljeza, jer može da pojača resorpciju.

Kako djeluje crni sljez?

"Crni sljez je jedan korov koga smo mogli da vidimo do prije nekoliko dana: dok nije pao snijeg rastao je i cvjetao svuda. Za razliku od bijelog, crni sljez ima manje sluzi. Osim što se kao i bijeli koristi protiv prehlada, nazeba, bronhitisa i kašlja, koristi se i za liječenje organa za varenje, dijareje, kolitisa, upale debelog crijeva", objašnjava Antonijević.

(MONDO)

Tagovi