Evo koji domaći lekovi mogu da pomognu ako vas muči kašalj. Donosimo vam recept za sirup potiv kašlja koji se jednostavno pravi i savjete za pripremu čajeva koji garantovano rješavaju problem!
Kašalj je prirodna pojava. Pomaže nam da grlo očistimo od šlajma i sitnih čestica prašine. Ali, produžen, uporan kašalj može da bude simptom različitih stanja, od alergije, preko virusnih do bakterijskih infekcija, kao i pojedinih tipova kancera.
Ponekad, kašalj uopšte ne mora da ima veze sa grlom ili plućima, već može biti izazvan i refluksom (GERB - gastroezofagealna refluksna bolest), vraćanjem želudačne kiseline u jednjak.
Ako ste prehlađeni i kašljete, vjerovatno ste već bili kod ljekara, pa u slučaju kad su isključena ozbiljnija stanja, ili ste ukoliko je bila u pitanju bakterijska infekcija ispili antibiotike, a i dalje kašljete, možete pokušati ovaj problem da riješite prirodnim lijekovima.
Evo šta pomaže kod kašlja:
Med
Med dokazano kašalj ublažava efikasnije nego lijekovi protiv kašlja na bazi dekstrometorfana, koje možete kupiti bez recepta. U jednoj studiji, djeca starosti između jedne i pet godina sa infekcijama gornjeg respiratornog trakta dobijala su dvije kašičice meda pred spavanje, i ispostavilo se da su mali ispitanici znatno manje kašljali tokom noći.
Pomešajte dvije kašičice meda sa malo biljnog čaja ili ih dodajte u šoljicu tople vode sa limunom. Ili prosto uzmite kašičicu meda, i to je dovoljno da umiri nadraženo grlo.
Za domaći sirup protiv kašlja, biće vam potrebna fino narendana korica dva limuna, četvrtina šolje fino izrendanog đumbira, šolja vode, šolja meda i pola šolje soka od limuna (sve merite istom šoljom). U manjoj šerpici pomiješajte koricu limuna, đumbir i vodu, i stavite da se kuva. Kad provri, ostavite da ključa još pet minuta. U drugoj šerpici zagrejte med, ali nemojte dozvoliti da proključa, pa ga dodajte vodi sa đubirom i dobro promiješajte, tako da dobijete ujednačen sirup. Sipajte u čistu staklenu teglu i dobro zatvorite.
Ovako pripremljen sirup u frižideru možete čuvati do dva mjeseca.
Djeca stara između jedne i pet godina trebalo bi da u slučaju kašlja uzimaju pola kašičice na svaka dva sata, djeca do 12 godina jednu kašičicu, takođe na dva sata, a deca starija od 12 godina i odrasli mogu uzimati jednu do dvije kašičice na svaka četiri sata.
Imajte u vidu da djeca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju med, tako da ni ovaj sirup ne dolazi u obzir za bebe mlađe od 12 mjeseci.
Ananas
Ananas nije nešto što vam prvo padne na pamet kad kašljete, ali ovo voće bogato je specifičnim enzimom koji se zove bromelin i koji, između ostalog, vrlo efikasno zaustavlja kašalj i smanjuje količinu šlajma u grlu. Sve što treba da uradite je da tri puta dnevno pojedete krišku ananasa, ili popijete čašu svježeg soka od ananasa.
Ukoliko želite da pojačate ljekovito dejstvo, ananasu možete dodati i malo liunam, kašičicu meda i kašičicu-dve fino izrendanog đumbira.
Ali, ako pijete antibiotike iz klase amoksicilina, ne bi trebalo da konzumirate ananas, pošto lijek neće djelovati kako treba upravo zbog bromelaina.
Bijeli slez
Bijeli slez se od davnina koristi za ublažavanje bolova u grlu i kašlja, jer zahvaljujući visokom sadržaju sluzi (čak 18-35 odsto u korenu), pektina i tanina efikasno oblaže nadraženu sluzokožu i ima protivupalno, umirujuće dejstvo.
Ekstrakt sleza smanjuje spazam mišića disajnih organa i oblaže sluznicu, čime smiruje suvi nadražajni kašalj i bol u grlu.
Čaj od bijelog sleza pravi se tako što se dvije kašičice korijen ove biljke preliju sa 250 mililitara hladne ili mlake vode, a zatim se napitak ostavi da odstoji oko dva sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. U gotov čaj možete dodati malčice meda, a trebalo bi da ga pijete tri puta dnevno.
Ako vam ne prija hladan, možete ga malo zagrijati prije upotrebe.
Timijan
Timijan je čest sastojak mnogih sirupa protiv kašlja. Djeluje snažno antibakterijski, a ublažava i spazam mišića, razređuje šlajm i umiruje kašalj, olakšavajući disanje. Ako vas uz kašalj muči i zapušen nos, možete probati da se inhalirate esencijalnim uljem timijana.
Čaj od timijana pravi se tako što dvije kašičice suvog lista timijana prelijete šoljom ključale vode, ostavite da odstoji desetak minuta, i procijedite. Topao čaj pijte nekoliko puta dnevno.
Ukoliko ste na terapiji protiv zgrušavanja krvi, ili imate zakazanu neku hiruršku intervenciju, ne bi trebalo da koristite timijan ni u obliku čaja, ni kao esencijalno ulje.