Riječ je o žitarici koja se u posljednje vrijeme sve više koristi u ishrani...
Onkolog Majk Hajmem kaže da je heljda ubjedljivo najmoćnija namirnica! Zbog svojih sastojaka pomaže u čišćenju krvnih sudova, razgradnji masnih naslaga, ali i ono najvažnije – prema riječima onkologa, ubija ćelije raka!
Osim toga, ova zdrava žitarica, koja se u posljednje vrijeme sve više koristi u ishrani, preporučuje se i kod prehlada i virusa jer uništava patogene i bakterije, pomažući istorvremeno i u jačanju imuniteta.
Heljda je dobra i za čišćenje krvnih sudova jer jača njihova krvne sudove – u prilog tome govori i činjenica da je farmaceutske kompanije koriste kao sastojak u proizvodnji lijekova. Stručnjaci kažu da je posebno preporučljiva za ljude koji pate od dijabetesa ili aterosklerotskih poremećaja.
Zbog toga što je bogata gvožđem, heljda je dobra i za osobe koje pate od anemije, a ono što će se mnogima dopasti je i to što pomaže u mršavljenju jer je niskokalorična. Takođe, zbog sastojaka heljde, ova žitarica pomaže da se brže zasitite, a smanjuje i želju za slatkišima.
S obzirom na to da je bogata i folnom kiselinom, heljda je preporučljiva i za trudnice.
Ipak, možda najznačajnije dejstvo ove moćne namirnice je to što smanjuje rizik obolevanja od raka i sprečava razvoj već postojećih ćelija raka.
Nedavno istraživanje to je i potvrdilo, pošto je utvrđeno da heljda, zbog svih svojih sastojaka pomaže tijelu da bude otpornije na sve vrste raka. Zbog toga i onkolog dr Hajmem preporučuje da se heljda jede najmanje jednom nedjeljno.