Stil

3 greške u ishrani svi pravimo, a uništavaju nam imunitet: Ljekari upozorili - zbog ovoga "stradaju" crijeva!

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci otkrili najveće greške u ishrani koje nam uništavaju crijeva, a samim tim i imunitet...

Izvor: Shutterstock/Real Window Creative

Najveći dio našeg imunog sistema nalazi se u crijevima – oko 70 odsto, što je razlog više da vodimo računa o njihovom zdravlju.

Stručnjaci otkrivaju najveće i najčešće greške koje pravimo, a koje negativno utiču na zdravlje crijeva, a početak nove godine je idealno vrijeme da "okrenemo drugi list".

Izbacujete svu hranu koja vam ne prija

Gastroenterolog Vil Bulšević smatra da je velika greška eliminisati baš sve namirnice koje vam ne prijaju. To dugoročno može da ima suprotan efekat od onog koji želite da postignete – druga stvar je ukoliko je osoba alergična na neke namirnice.

Razlog zašto nije pamjetno izbaciti sve namirnice koje nam ne prijaju je taj što eliminacija određenih grupa namirnica može negativno da utiče na mikrobiotu – na primjer, ukoliko namirnice koje izbacite sadrže vlakna, to znači da ćete ih manje unositi.

Mislite da je fermentisana hrana jedina koja je dobra za crijeva

Gastroenterolog dr Marvin Sing savjetuje da za zdravlje crijeva jedete dosta povrća iz porodica kupusnjača. Ove namirnice dobro djeluju na varenje, spriječavaju nadutost, a obezbjeđuju tijelu i prebiotička vlakna koja podržavaju dobre bakterije u crijevima.

Jedete kada ste pod stresom

Naše emocionalno stanje dok jedemo umnogome utiče na to kako hrana utiče na nas. Naturopata dr Serena Goldstajn upozorava da stres može da utiče na varenje, jer krv i energija utiču na brojne druge tjelesne funkcije. Zbog toga se može desiti da hrana duže ostaje u crijevima.

Iako nije uvijek moguće da jedemo kada smo lijepo raspoloženi i smireni, doktorkin savjet je da se potrudimo da budemo maksimalno koncentrisani na hranu tokom obroka.

(MONDO)

Tagovi