• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove navike u ishrani su prečica do srčanih bolesti

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Saznajte koje navike u ishrani su najgore po zdravlje srca!

 Ove navike u ishrani su prečica do srčanih bolesti Izvor: YouTube/Online Culinary School

Zdrava ishrana ima uticaj na sve aspekte zdravlja, između ostalog i na zdravlje srca. Odgovarajuća ishrana mogla bi da doprinese smanjenju učestalosti srčanih bolesti, koje su

inače vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

Evo koje navike u ishrani su ubjedljivo najgore za zdravlje srca.

Možda će vas zanimati

1. Preskakanje doručka

Mnogi ljudi ne doručkuju, čime doprinose pojavi problema sa srcem. Prema studiji koja je 2019. objavljena u stručnom Žurnalu kardiovaskularnog razvoja i bolesti, u grupi od skoro 200.000 učesnika utvrđeno je da oni koji ne doručkuju imaju 21 odsto veći rizik od akutnih simptoma kardiovaskularnih bolesti ili smrti od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na one koji redovno doručkuju.

2. Rafinisani ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati bogati vlaknima treba da budu dio zdrave ishrane, ali rafinisani ugljeni hidrati, poput bijelog hljeba i slatkiša, povećavaju rizik od srčanih problema.

Studija objavljena prošle godine u kojoj su učestvovali ljudi iz 21 države, pokazala je da najveći rizik od srčanih bolesti i smrtnosti imaju oni koji unose dosta rafinisanih ugljenih hidrata.

Možda će vas zanimati

3. Crveno i obrađeno meso

Ako su crveno meso ili mesne prerađevine, poput kobasica i slanine, svakodnevni dio vaše ishrane, izlažete srce velikom riziku.

Meta-analiza iz 2021. godine pokazala je da se na svakih 50 grama povećanog unosa crvenog mesa povećava i rizik od koronarnih bolesti srca za devet odsto. Takođe, na svakih 50 grama više obrađenih mesnih proizvoda rizik od koronarnih bolesti srca se povećava za 18 odsto.

4. Pržena hrana

Sigurno već znate da pržena hrana nije dobrao za zdravlje, ali možda ne shvatate koliko je opasna po zdravlje srca.

Možda će vas zanimati

Studija objavljena u časopisu "Srce" 2021. godine pokazala je da na svakih 114 grama više pržene hrane na nedjeljnom nivou dolazi do značajnog povećanja rizika od srčanih bolesti.

Kod osoba koje su jele najviše pržene hrane, zabilježen je i 37 odsto veći rizik od srčanog udara, 28 odsto veći rizik od ozbiljnih srčanih problema i 22 odsto veći rizik od koronarnih bolesti srca.

5. Kasni večernji obroci

Ako želite da vam srce bude zdravo, izbjegavajte kasne večernje obroke.

Istraživanje objavljeno u Žurnalu američke asocijacije srca, sprovedeno u grupi od 7.771 osobe, zabilježeno je da se kod učesnika koji su redovno jeli kasno uveče javio problem sa otvrdnjavanjem arterija, što je povezano sa kardiovaskularnim bolestima.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop