Riječ nutricioniste

Namirnice koje uništavaju crijeva i imunitet: Pune su skrivenih toksina, a većina ih jede svakodnevno

Autor Maja Gašić

Saznajte koje su to namirnice koje uništavaju crijeva i imunitet. Većina nas ih jede svakodnevno, a nemamo pojma koliko su štetne.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Svi stručnjaci, od imunologa do nautricionista, ističu da su za zdrav organizam i jak imunitet najvažnija crijeva, odnosno stanja crevnog mikrobioma. Španska nutricionistkinja Eli Galego ukazala je na neke namirnice koje direktno narušavaju zdravlje ovog organa, a gotovo ih svi jedemo svakog dana.

Galego je objasnila da u crevnom traktu mogu da budu prisutne bakterije koje oslobađaju toksine, a koje mogu da aktiviraju upale, što dovodi do ubrzanog starenja organizma i pojave bolesti. Prema njenim rečima, konzumiranje određenih namirnica doprinosi da se ove bakterije umnožavaju i tako povećavaju koncetraciju toksina štetnih po zdravlje.

Ona je ukazala na tri grupe takvih namirnica.

Alkohol

Alkoholna pića su jedan od glavnih razarača zdrave crijevne mikroflore.

"Toksični alkohol je u stanju da promeni strukturu tkiva i podstakne prodor štetnih bakterija u unutrašnje organe", kaže Eli.

Prerađevine

Prerađene namirnice često sadrže trans masti koje ometaju normalno funkcionisanje crijeva, narušavajući njihovu "normalnu" floru. Ovim mastima su posebno bogate namirnice koje kupujemo u pekarama, kolači i slatka peciva, a koje svi jedemo gotovo svakodnevno.

Gazirana pića

Govoreći o negativnom uticaju gaziranih pića na zdravlje crijeva, doktor je primetio da ona "bukvalno preplavljuju tijelo toksinima i drastično narušavaju imunitet".

MONDO